Akvaryumdaki Nitrojen Döngüsü
26 Aralık 2017 Salı
1-Yiyecek balıklara verilir. 2-Balık dışkıları amonyak oluşturur. 3-Bakteriler amonyağı nitrite dönüştürürler. 4-Bakteriler Nitriti Nitrata çevirirler. Bitkiler nitratı besin olarak kullanır. 5- Nitrat düzeylerini düşürmek için yapılan su değişiklikleri. 6-Güneş ışığı bitkilerin fotosentez yapmasını sağlar. 7-Alt tabakadaki bakteriler çürütme parçalamada rol oynar. 8-Bitkiler gün boyu oksijen üretirler. 9-Bitkiler büyümek için gün boyunca Karbon dioksit emer. * Bitkiler gece boyunca Karbon dioksit verirler.http://www.theaquariumwiki.com
Akvaryumda Nitrojen Döngüsü
Evre 1- Amonyak balık atığı ve yenilmemiş gıdalar yoluyla akvaryuma girer. Balık atığı ve fazla miktarda gıda, iyonize amonyuma (NH4) veya iyonize edilmemiş amonyağa (NH3) bölünecektir. Amonyum balıklar için çok zararlı değildir, ancak amonyaktır zararlıdır. Amanyoğa veya amonyuma dönüşüm süreci suyun ph seviyesine bağlıdır. Ph değeri 7'nin altındaysa amonyuma Ph 7 ya da daha yüksekse amonyağa dönüşüm olur.
Evre 2- Kısa bir sürede akvaryumda nitrosomonas bakterileri üreyecek ve amonyağı oksitleyerek ortadan kaldıracaktır. Amonyak oksidasyonunun yan ürünü Nitritlerdir. Böylece depoda artık amonyak yoktur, ancak artık ele alacağımız başka bir toksinimiz var Nitritler. Nitritler balıklar için amonyak kadar zehirlidirler. Bir test kitiniz varsa, nitrit seviyelerinin birinci veya ikinci haftanın sonlarına doğru arttığını görebilirsiniz.
Evre 3- Yine zamanla akvaryum ortamınızda Nitrobacter adı verilen bakteriler gelişir ve nitritleri nitratlara dönüştürürler. Nitratlar balıklara amonyak veya nitrit kadar zararlı değildir, ancak fazla miktarda bulunması balıklarınızda hastalıklara yol açabilir. Akvaryumunuzu nitratlardan kurutmanın en hızlı yolu kısmi su değişiklikleri yapmaktır. Akvaryum kurulduktan sonra tank suyunuzu yüksek nitrat seviyeleri için izlemeniz ve gerekirse kısmi su değişiklikleri yapmanız gerekecektir.
Su değişiklikleri yanında akvaryumlarda nitratları kontrol etmenin diğer yöntemleri de vardır. Tatlı su balığı tankları için canlı akvaryum bitkileri bazı nitratları tüketir. Tuzlu su balığı tanklarında canlı kaya ve derin kumlu yataklar anaerobik alanlara sahip olabilir, burada denitrifikan bakteriler, nitratları, akvaryumun su yüzeyinden kaçan zararsız azot gazı haline getirebilirler.
0 Comment
more_vert