BLANTERSWIFT101

Lepistes

30 Eylül 2016 Cuma
Akvaryum lepistesleri küçük tanklarda bakılabildiği ve biyolojik ortam kolaylığı olduğu için oldukça popüler balıklardır. Parlak renk çeşitleri ile akvaryumu süsleyen bu balıkları izlemek oldukça eğlenceli ve dinlendiricidir. 
Lepistes bakımıyla ilgili internette birçok bilgiye ulaşabileceği gibi her akvaryum severin de kendi bilgi ve deneyimleri doğrultusunda yorumları olabilir. Bu yazımızda dünya genelinde lepistes bakımı hakkında neler yapılıyor bir gözden geçirelim.
1- Faydalı Bakteriler:
Diğer balıklarda olduğu gibi lepisteslerde de en önemli faktör balıklar için uygun bir ortamın hazırlanmasıdır. Bunun anlamı akvaryum tankının içinde ve filtrede iyi bakterilere sahip olmak demektir. Yeni bir akvaryum kuruyorsanız başka bir akvaryum sahibinin kullanılmış filte süngerini kullanarak bakteri döngüsünü başlatabilirsiniz. Kullanılmış süngeri hiç temizlemeden filtrenize takarak birkaç saat filtreyi çalıştırmanız, akvaryuma koyacağınız lepistesler için uygun bir ortam yaratmış olur. Kullanacağınız filtenin biyolojik desteğinin olması kültür oluşumunu destekliyecektir. Akvaryumu olan bir tanıdığınız yoksa veya hastalık taşıma riskinden korkuyorsanız hazır satılan bakteri kültürlerini kullanabilirsiniz.
2. Tropik sıcaklıklar:
Lepistesler tropikal bölge balıklarıdır ve su sıcaklığı doğalarına uygun olarak ayarlanmalıdır. Alacağınız ısıtıcı her 4 litreye 5 watt olacak şekilde düşünülmelidir. Balıklarınız için uygun akvaryum sıcaklığı 24-30 derece arasında olmalıdır. Sıcaklık değişimi nedeniyle lepistes ölümlerinin yaşandığı kötü hikayeler duymuş olabilirsiniz. Bu nedenle piyasada öngörülen otomatik kaliteli ısıtıcılardan almanız yerinde olur. Bununla birlikte özellikle yaz aylarında akvaryumunuzu direkt güneş ışığı alan bölgelere konumlamayın.Herhangi bir nedenle aşırı ısınma olursa suyun sıcaklığını soğuk su takviyeleriyle kademeli olarak düşürün. Buzlu su kullanmayın.
3. Yem Kalitesi:
Lepisteslerin beslenmesi oldukça kolaydır. Tropikal yemleri herhangi bir satıcıdan temin edebilirsiniz (yaş,kuru,dondurulmuş,canlı yemler). Ancak kaliteli yem kullanımının balıklarınızın sağlığı ve görünümü açısından önemli olduğunu unutmayın. Sürekli yüksek proteinli tem vermek yerine bitkisel ürünlerle de takviyeler yapın. Sağlıklı bir beslenme için ikisi arasında denge kurmanız gerekiyor. Salamura karides, solucan gevreği, kuru kan kurdu, beyaz solucanlar ve sivrisinek larvaları güzel  seçeneklerdir. En ideali pul yemlerdir. 2 dakikada bitirebilecekleri miktarda günde 2-4 kez yemleme yapabilirsiniz. Tankınızda bulanma oluyorsa ve yosun oluşumu arttıysa bu fazla yemleme yaptığınız anlamına gelir.
4. Akvaryum Arkadaşları ve Diğer Balıklar:
Lepistesleriniz akvarumunuzda molly balıkları, platiler, guramiler, ve diğer lepistes ırklarıyla yaşayabilirler. Arkadaşlarınızdan lepisteslerle birlikte saydıklarımın dışında başka balıkların da yaşayabileceğini duyabilirsiniz, bu mümkündür. Elebette tercih sizin ancak bu durumda akvaryumunuzda daha fazla gözlem yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kurallar bazı balık türleri için esnetilebilir ancak en azından aynı mizaçtaki balıklarla arkadaşlık yapmaları daha uygun olur.
5. Su Değişimi ve Temizliği:
Tüm akvaristlerin hemfikir olduğu nokta su değişimi zorunluluğudur. Belirli zaman aralıklarında birçok faktöre bağlı olarak (aşırı yemleme, su dengesinin bozulması, akvaryum büyüklüğü ve yaşayan balık sayısı, filtre tipi vb) tank suyunun önemli bir kısmının değiştirilmesi gereklidir. Bu ayrı bir konu başlığı olabilecek kadar önemlidir, bunu söylememdeki amaç balıklarınızın sağlığı için su değişiminin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktır. Tanktan su çekimini bir hortum ya da akvaryum için özel tasarlanmış güvenli  tahliye sağlayan aparatlar yardımıyla yapabilirsiniz.
Kullanacağınız sudaki kloru yok etmek için birkaç yol vardır. Bunlardan biri kullanacağınız suyun ağzı açık bir tankta 1 hafta bekletilerek klorun uçması olabilir. Kullanacağınız suyun mutlaka klordan arındırılması gerekir. Bir diğer çözüm akvaryumcunuzdan alacağınız kimyasallar olabilir. Suyun durumu hakkına takıntı yapacaksanız su değerlerini ölçmenize yarayan test kitlerinden de alabilirsiniz. Sudaki ph seviyesi 6.8 - 7.8 arasında olmalıdır. İdeal ph 7 olarak ayarlayabilirsiniz. Filtreniz kahverengi renge dönmeye başladı veya dış filte için suyu azalttıysa temizlik zamanının gelmiştir.
6.Kum-Çakıl Temizliği:
Akvaryum temizlenirken mutlaka zemindeki kum da temizlenmelidir. Akvaryumdaki herşey suyun dibine batacağı için zemin temizliği çok önemlidir. Zemin temizliğiyle atık maddelerin %90'ından kurtulabilirsiniz. Temizlik için en iyi yöntem dip süpürgesi kullanmaktır.
7. Akvaryum Büyüklüğü:
Hiçbir balık küçük ve boş bir alanda yaşamak zorunda bırakılmamalıdır. Lepisteslerin küçük olması küçük bir tankta yaşayabileceği anlamına gelmez. Lepistesler için balık sayısını az tutmak şartıyla en az 20 lt lik akvaryum kullanılmalıdır. Her 4 litreye bir balık düşünülebilir.
8.Işık Kullanımı:
Lepistesler için aydınlatmada çok seçici olmanıza gerek yoktur. Size önerebileceğim günün aynı saatinde açılıp kapanacak zamanlayıcılı bir ışık almanızdır. Zamansız açılıp kapanan ışık akvaryumdaki habitatı olumsuz etkileyecektir. Yapmaya çalıştığımız doğal ortamlarındaki ışıklanmayı sağlamak, ışık almamaları doğada güneşi görmemeleri gibi örneklenebilir. Balıkların ve sizin ortamı görebileceğiniz bir aydınlatma yeterlidir diyebiliriz. Diğer alternatifleri canlı bitki varlığı ve doğal görünüm için düşünebilirsiniz. Günde 8 saatlik aydınlatma lepisteslerinize yeterli gelecektir. Fazla ışık büyümelerini olumsuz etkileyebilir ve vücut bozulmalarına yol açabilir.
9.Yavruluk:
Balıklarınızın yavrulamasını kontrol etmek istiyorsanız yavruluk almanız gerekiyor. Akvaryumun içinde bulundurabileceğiniz plastik olanlardan alabilirsiniz. Burada doğan yavrular aşağı inecek annenin yavruları yeme ihtimali olmayacaktır.
10. Bitkiler:
Lepistesler için zeminde taş ve kum kullanımı çok iyi olur. Bu tür zeminlerde canlı bitki kullanmanız dekorasyon ve ph düzenlemesi için yerinde bir karar olur. Bu durumda bitki bakımıyla da ilgilenmeniz gerektiğini belirteyim. Yapay bitki kullanımı uğraşmak istemeyenler için diğer bir seçenek olabilir. Balıklar bitkilerin arasında gezmeyi severler, bazen de bitkiler arasında saklanma ihtiyaçları olabilir. Lepistes akvaryumunda canlı mercan ve kuru ağaç dalı-kökü kullanımından uzak durun. Bunlar tankınız ve lepisteslerinize zarar verecek bakteri oluşumuna yol açabilirler.
11.Sağlıklı Lepistesler:
Akvaryumunuzda her 2 dişiye 1 erkek lepistes olsun. Bu oranı korumanız balıklardaki rekabet ve stresi azakltacaktır. Ayrıca lepistesler grup halinde gezmeyi seven sosyal balıklardır. Her ne kadar özen gösterseniz de bazen balıklarınız hastalanabilir. Özellikle mantar hastalığı lepisteslerde sık görülen bir problemdir. Vücut üzerinde beyaz benekler şeklinde görülürler. Akvaryumcularda bulabileceğiniz ilaçlarla kolayca tedavi edilebilirler. Tankınız temiz ve bakımlıysa hastalık riski çok azdır. Herhangi bir ölümle karşılaşırsanız mümkün olan en kısa sürede ölmüş balığı akvaryumdan uzaklaştırın. Hastalıklı veya anormal davranışlar sergileyen balıklarınızı küçük bir karantina tankına almanız diğerlerine bulaş riski açısından yerinde olur.
12. İlginin Devamı:
Akvaryumunuza yeni balık aldığınızda birkaç gün davranışlarını gözlemleyin. Son olarak balıklarınıza karşı ilk zamanki ilginizi daima korumaya çalışın. Dekor olarak unutulan akvaryumlarda habitat bozulacak ve bir süre sonra yaşam sona erecektir.

Deniz Yıldızı

avatar

bence buraya da bir göz atmalısınız moli balığı doğru ve ayrıntılı bilgi

14 Kasım 2020 04:47

Bu Blogda Ara