BLANTERSWIFT101

Akvaryumlardaki En İyi Yosun Yiyiciler

27 Kasım 2017 Pazartesi


Akvaryumunuzda az miktardaki yosun şirin görünebilir ancak kontolsüz yayılmaları keyfinizi kaçıracaktır. Akvaruyumdaki yosun artışına ilaveten filtrenizde de yosun oluşumu başlaması sizi temizlik konusunda bıktırabilir. Salyangozlar, karidesler ve bazı yosun veya alg yiyen balıklar size bu konuda yardımcı olabilir. Doğal habitat oluşturmanız ve temiz bir akvaryum için canlı çeşitliliğini arttırmanız gerekiyor. Tabiki seçim yaparken uyumlu türlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Yosun yiyicilerinin en büyük sorunu, akvaryumunuzdaki diğer balıklarla olan belirsiz uyumluluğudur. Görevleri yosun yemektir, kendileri yenilmemektedir. Hayatta kalmalarını istiyorsanız, yosun yiyenlerin tankın içindeki balık türleri ile uyumlu bir şekilde yaşadığı hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Hangi balıkların hangi yosun yiyicilerle yaşayacağını öğrenmek için zamanınız yoksa, yosun yiyicilerinizi ayrı bir depoda tutup ve gerektiğinde bunları ana deponuza geçici olarak taşıyabilirsiniz. Benim seçimim bir arada yaşayabilecekleri türleri aynı akvaryumda yaşatmanız olacaktır.

Siyam yosun yiyicisi (Siamese Algea Eaters)

Siyamlar özellikleri nedeniyle listenin en başında yer alıyor. Sadece seyir zevki olmalarından değil aynı zamanda yosunları acımasızca tüketirler. Siyamlar akvaryumlarda sık görülen yosun türlerinin yanında artıklar, sebzeler, yemler veya canlı gıdalarla da beslenebilirler. 
5cm'ye kadar büyüyebilen siyamlar, her ölçekteki tanklar için idealdir ve diğer türlerle uyumludurlar. Sayılarının çok fazla olursa akvaryumda kendi kolonilerini oluşturup baskın hale gelebileceklerinden az miktada bakılmasını öneririm (100 litre için en fazla 5 tane gibi).
Bakımları kolaydır, yaklaşık 25 derece sıcaklıkta oksijenli bir ortam sağlanması gerekir. Hızlı ve atak balık olduklarından geniş ve bitkili tanklarda daha mutlu olacaklardır. Çok iyi sıçrarlar bu nedenle akvaryumunuzun üzeri kapalı olmalıdır.

Twig Kedi Balığı (Twig Catfish)

İştahla yosun yiyen bir diğer balığımız Twig. Yaygın olarak uzun kuyruklu kedi balığı olarak bilinir. 20 cm'ye erişebilen boyları nedeniyle büyük tanklar için önerilir. Tetra ve rasbora gibi balıklarla uyumludur. Saklanmayı seven bir tür olduğu için tankınıda çok sayıda bitki ve tüneller olması önerilir. Fazla miktardaki su değişimlerinden etkilenebilirler o nedenle su dengesi kararlı akvaryumlarda daha sağlıklıdırlar. Ciklet ve barb türleri besliyorsanız onlara karşı çok savunmasız olacakları için birlikte yaşayamayacaklardır. Her türlü yosunu tüketirler sağlıklı gelişimleri için haftada 2-3 kez spirulina içeren yemlerle besleyebilirsiniz.

Otoinclus Kedi Balığı (Otoinclus Catfish)

Cüce emiciler veya otolar olarak da bilinir. Küçük boyları sayesinde akvaryumun sıkışık alanlarındaki yosunları dahi temizlerler. Büyüklükleri 4 cm'yi geçmez. Küçüklükleri sizi yanıltmasın düşündüğünüzden çok fazla yosun tüketirler. Her çeşitte yosunu tüketirler ancak kahverengi ve yumuşak yeşil yosunları daha çok tercih ederler. Yosunlarınız bittiyse ara sıra kabak yemek hoşlarına gidecektir. Twig be siaların aksine grup balıklarıdır ve akvaryumunuzda en az 5 tane bulundurmanız onları mutlu edecektir. Yaşama alanları için 100 litrelik bir tank yeterlidir.
Diğer balıklarla genelde uyumludurlar ancak ciklet türleri ve melek balıkları tarafından saldırıya maruz kaldıkları bilinmektedir.

Cüce Bristlenose (Bristlenose Plecos)

Daha büyük akvaryumlar için önerebileceğim bir yosun yiyicidir. Uzunluğu 15 cm'ye kadar çıkabilir. Boyutlarından ötürü yediği yosunların yanında ekstra yem ihtiyaçları vardır. Bu balığı seçmenizin en büyük yararı diğer yosun yiyicilerin dokunmadığı nokta yosunları tüketmeleridir. Diğer akvaryum balıklarıyla bir sorun yaşamazlar, barışçıldırlar. Büyük bir tankınız  ve içinde agresif balıklarınız varsa tercihinizi bu balıklardan yana kullanmalısınız.

Moliler (Mollies)

Genel anlamda yosun yiyen balık olarak düşünülmeseler de her çeşit yosun yeme alışkanlıkları nedeniyle bu listeye dahil edilebilirler. Özellikle siyah moliler bu konuda çok yeteneklilerdir. En çok kayalardaki ve canlı bitkilerdeki yosunları tüketmeyi severler. Akvaryumdaki tüm yosunları temizlemeyi düşünüyorsanız molilere çok güvenmeyin sadece yosun temizliğine destek olabilirler.

En iyi yosun yiyici salyangozlara bakacak olursak:
Salyangozlar yosun tüketme konusunda diğerleri kadar iyi olmasalar da oldukça popülerdirler. Doğal yolla yosun temizlemek isteyenler tarafından zorunlu olarak popülerleştirildi diyebilirz. Özellikle tatlı su salyangozlarına talep artınca ilginç görünümlerinin de yardımıyla bir çok akvarist tarafından tercih edilirler.

Nerite Salyangozları (Nerite Snail)

En popüler yosun yiyici salyangozların başında gelir. Zebra görünümlü şirin kabukları ve yosun tüketme konusundaki başarıları onları oldukça popüler yaptı. Bu salyangozların tatlı su akvaryumlarındaki yeşil nokta yosunları ve sakal yosunlarını tükettikleri bilinmektedir. Aynı zamada akvaryum zeminini de düzenli olarak temizlerler.
Yetişkin boyları yaklaşık 3 cm civarına ulaşabilir. Cikletler ve makrakantalarınız ve Helenalarınız (katil salyangoz) onların ölümüne sebep olacaklardır. Gelişimleri için Ph seviyesi 7 ve üzerinde olması önerilir. Sert sulardaki kalsiyum kabuklarının sert kalmasını sağlıyacaktır. Bunlarla ilgili tek sorun su üzerine tırmanma eğilimleridir yani akvaryumunuzun kapaklı olması gerekiyor. Bunun yanında hızlı üreyebildikleri için akvarumunuzun her yanını kaplayabilirler.

Ramshorn Salyangoz (Ramshorn Snail)

Bitkili bir tankınız varsa Ramshorn sizin için daha iyi bir seçim olacaktır. Çünkü salyangozların çoğu bitkilerinize de zarar verebilir ancak Ramshorn'lar onlara dokunmayacaktır. Ayrıca balık yumurtaları ve atık yemleri yedikleri de biliniyor.
Adlarını kabuklarının koç boynuzuna benzemelerinden alıyorlar gövdeleri genelde kırmızı veya kahverengi renktedir. Boyları 2 cm'ye kadar büyüyebilir, yüksek alkalin sularda yaşarlar. Asidik sular kabuklarının yumuşamasına neden olacağı için Ph değeri en az 7 olmalıdır. 
Ramshorn Salyangozları bitkilerini, akvaryum duvarlarını, kayaları ve süslemeleri temizlemek için mükemmeldir. Nerite salyangozlarıyla birleşince, tüm akvaryumunuzu temiz tutmak için iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, Neritelerde olduğu gibi Ciklet, makrakanta, helenalar ve diğer büyük balıklar genellikle tüm salyangozlarınızı yiyebilir.

Gizemli Elma Salyangozu (Mystery Apple Snail)

Genellikle yavru olarak satılsalar da bir tenis topu büyüklüğüne ulaşabilirler. O nedenle büyük tanklar için öneririm. Kabukları en çok parlak sarıdır, ancak bunlar kahverengi ve mor ve kırmızı tonlarında bulunabilir. Yosunlarla birlikte akvaryum zemininizi de temizleyecektir. 
Genellikle çoğu yosunu tüketir, ancak özellikle bitki yosunu, substrat yosunu ve akvaryum cam yosununu severler. Küçük olanlar büyük, yırtıcı balıklar için bir hedef olabilir. Yumurtaları, yeteri kadar yosun ve bitki örtüsüne sahip olmaları durumunda canlı bitkileri yemeye meyillidirler, bu yüzden iyi beslenmiş olduğundan emin olun. Helenalar küçük boyutlarına rağmen bunlara da saldırabilir.

Malezya Trampet Salyangozu  (Malaysian Trumpet Snail)

En fazla 2 cm büyüklüğe ulaşan bu canlılar akvaryumunuzu yosunlardan arındırmak için bir diğer yöntem olabilir.Her tür yosunu yemesinin yanısıra zemindeki artıklar ve bitkilerle beslenirler. Elma salyangozunun aksine canlı bitkilerinize zarar vermez. Diğer salyangozlarda olduğu gibi kabuklarının sert ve güzel görünümlü olması için alkali sularda yani yüksek ph lı sularda yaşamaları gerekir. Gün içinde kumun altında saklanırken geceleri yosun temizliğiyle ilgilenirler.

En İyi Yosun Tüketen Karidesler

Tatlı su karidesleri hem seyirlerinin zevkli olması hem de yosun tüketimleri açısından iyi bir tercih olabilir. Yapışkan yosunlara çok etkileri olmasa da iplik ve çalı tarzındaki yosunlar için kullanılabilirler. Tek dezavantajları küçük boyutları ve diğer balıklar için besin olarak görülmeleridir. Barışçıl balıklar bile yetişkinlere dokunmasa da yavruları tüketecektir. Bu nedenle akvaryumunuzda onların saklanacakları ve kendini koruyacakları yerler olmalıdır. 

Amano Karidesi (Amano Shrimp)

Yosun yiyen en popüler karides türüdür. Bu yeşil rekteki canlılar adlarını Japon hobici Takashi Amano'dan almışlardır. Hemen hemen her tür yosunu ve besin artıklarını tüketirler. Yeşil nokta yosunları ve mavi-yeşil algleri tüketmekte zorlanacaklardır. Yetişkinleri 4 cm'ye kadar büyüyebilir, grup halinde bakılmaları yerinde olacaktır. Barışçıl balıklarla birlikte bakılmaları yerinde olacaktır, agresif balıklara kesinlikle yem olurlar. Bitki gübrelerinde bulunan bakır karideslere zarar verebilir bu nedenle bol bitkili akvaryumlarda %30-50 su değişimleri gerekir. Fazla miktarda kullanılan balık yemleri yosunlara karşı olan iştahlarını azaltacaktır.

Kiraz Karides (Cherry Shrimp)

Bir diğer popüler karides türüdür ve yosun yiyen balıkların ulaşamayacakları noktalardaki yosunları dahi tüketirler. Küçük boyutlarıyla saldırgan balıklardan hızlıca kaçabilirler ancak yine de barışçıl balıklarla beslemeniz daha doğru olur. Yosunlar, yiyecek artıkları ve ölü bitki kalıntılarıyla beslenirler. Kolay üremeleri nedeniyle güzel görünümlerinin yanında size maddi katkı da sağlayabilirler. 

Hayalet Karides (Ghost Shrimp)

En ucuz ve yaygın karides çeşididir. Kiraz ve amano karidesler kadar etkili olmasa da sakal yosunlarla mücadelede kullanabilirsiniz. Birkaç cm olan bu karidesler diğer balıklara kolay yem olurlar hatta genellikle balık yemi olarak kullanılırlar. Yosunla mücadele için akvaryumunuzda çok sayıda bulundurmalısınız ve saklanacakları ortam oluşturmalısınız. İsimlerini şeffaf gövdelerinden alan bu karidesler yosun konusunda diğerleri kadar başarılı olmasa da seyir zevki açısından idealdir.



Bu Blogda Ara