BLANTERSWIFT101

Zeolit . Akvaryumda Neden ve Ne Zaman Kullanalım?

25 Ocak 2018 Perşembe


Zeolitler  akvaryumunuzda amonyaktan kurtulmak için harika bir iş çıkarır. Görüşler değişse de çoğu uzman zeolitin acil durumlar için harika olduğunu kabul etmekle birlikte, uzun süreli kullanımda genellikle ideal olmadığından bahsederler. Bunun nedenini anlamak için, zeolitin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını keşfedelim.
Zeolit ​​Nedir?
Zeolitler büyük oranda silis ve alüminyumdan oluşan yüksek oranda emici gözenekli minerallerdir. Süngerin su emmesi gibi, zeolit de istenmeyen çeşitli materyalleri yakalama ve tutma becerileri için kullanışlıdırlar. Yalnız tüm zeolitler aynı değildir. Kinoptilolit veya Klino, amonyak için özellikle yüksek bir afiniteye sahip, doğal bir şekilde bulunan zeolit ​​biçimidir, bu nedenle arzu edilen bir ortam veya filtre malzemesi demektir. Zeolitin çeşitli doğal formlarına ek olarak, yapay olarak oluşturulan zeolit ​​formları, doğal formları ile oluşumlarında farklılık göstermektedir.
Akvaryumunuz için zeolit ​​seçerken, özellikle akvaryum kullanımı için etiketlenmiş olanlardan birini seçin. Örneğin, kedi kumlarının çoğunda zeolit ​​bulunur. Bunlar akvaryum kullanımı için formüle edilmemiştir ve önerilmez. Hem tatlı su hem tuzlu su akvaryumları için özel olarak formüle edilmiş zeolitler bulunmaktadır. Her iki formül de tatlısu akvaryumları için uygundur. Aktif karbonu ve zeoliti birleştiren bazı formülasyonlar da vardır; bu kombinasyon, ciddi amonyak sorunu yaşayan veya yeni kurulan akvaryumlara uygundur.
Zeolit ne yapar? Ne Yapmaz?
Tatlı su akvaryumları için formüle edilmiş zeolit, amonyak emilimini kolaylaştıracak ve ani veya potansiyel amonyak artışlarında yararlı bir medya haline gelecektir. Akvaryumdaki zeolitinizin istenmeyen her toksini çıkarmadığını ve sonsuza kadar çalışmadığını bilmek önemlidir. Bir süre sonra doymuş hale gelir ve artık hiçbir fayda sağlamaz.
Genel olarak, bir ay içinde veya daha kısa sürede tükenir ve değiştirilmesi veya şarj edilmesi gerekir. Oldukça yüksek amonyak seviyeleri söz konusu olduğunda, zeolit iki hafta içinde veya daha kısa sürede tüketilebilir. Amonyak seviyelerini daima kontrol edin. Amonyak yok edildikten sonra, zeoliti çıkarın.
Akvaryumda Zeolit ne zaman kullanılmaz?
Uzmanlar, yeni kurulan bir akvaryumda zeolit ​​kullanmanın değeri konusunda fikir birliğindedirler. Birçoğu biyolojik ürünlerin doğal olarak gelişmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bununla birlikte, tehlikeli derecede amonyak yükselmesi olursa zeolitin kısa vadede kullanılması gereklidir. Bu, yeni kurulan bir akvaryumda bile geçerlidir, çünkü amonyak zehirlenmesi bu durumlarda hızlı bir şekilde ölümcül olabilmektedir. Amonyak seviyeleri düştüğünde zeolitin çıkarılması önerilir. Zeolit ​​devamlı olarak kullanılmamalıdır. Bunun yerine, çıkarılmalı ve aktif karbon gibi standart malzemelerle değiştirilmelidir.
Tatlı su için formüle edilmiş zeolit ​​asla tuzlu su veya tuzlu tanklarda kullanılmamalıdır. Su kimyası üzerindeki etkisi, tuzlu su akvaryumlarındaki mercanlar için öldürücü olabilir. Ayrıca, zeolit ​​kullanıldığı durumlarda tatlı su akvaryumuna  tuz ilave edilmemelidir. Tuz ilavesi zeolitin absorbe ettiği amonyağı serbest bırakmasına neden olabilir, bu da ani ve potansiyel olarak tehlikeli bir amonyak yükselmesine neden olur.
Akvaryum Filtrenize Zeolit'in Yerleştirilmesi
Zeolit genellikle aktif karbona benzer bir biçimde kullanılır ve filtre içinde bir torbaya yerleştirilir. Toptan satın alınabilir veya kendinden file içinde satılabilir. Filtre içinde zeolit sünger veya mekanik ortam ile halkalar veya biyolojik ortam içine yerleştirilebilir.
Zeoliti Yenilenmesi veya Değiştirilmesi?
Tatlı su akvaryumlarında kullanılan zeolit, emilen amonyağı serbest bırakması için yüzde 5 tuz çözeltisine batırarak yeniden doldurulabilir. 24 saat boyunca tuzlu suda bekleyen zeoliti geniş bir tespsiyeye yayarak kuruması için bekletin.
Yenileme işi uzun sürdüğü için bir çok akvaryumcu buna çaba harcamanın uygun olmadığını yenisinin alınabileceğini söylemektedir.

Daha önce belirtildiği gibi, zeolitle işiniz bittikten sonra akvaryumdan çıkarılmalıdır. Amonyak bittiğinde ya da neredeyse kaybolursa, filtredeki zeolitin değiştirilmesi gerekli değildir. Bunun yerine, standart filtre malzemesi kullanın. Zeolit yeniden şarj edilirse, 2-3 ay kullanıldıktan sonra atılmalı ve yeni zeolit ile değiştirilmelidir.

Çeviri: Spruce

Bu Blogda Ara