BLANTERSWIFT101

AKVARYUMLARDA JAPON BALIĞI ÜRETİMİ.

1 Şubat 2016 Pazartesi
Japon balıkları akvaryumda üretilmesi zor olan,üretilebilmesi için geniş havuzlara gereksinim duyan tür olarak bilinsede,dikkatli bir çalışma ile normal bir akvaryumda rahatlıkla üretilebilir.Çeşitli forumlarda,makalelerde japon balıklarının üretimi konusunda özellikle havuzlar KESİN olmazsa olmaz gibi gösterilmektedir.KESİN kelimesi akvaryum hobisinde çok dikkatli kullanılması gereken bir kelimedir.Havuz kullanılmadan,basit uygulamalar ile nasıl japon balığı üretiğimi bu yazımda anlatmaya çalışacağım..

Öncelikle japon balıkları yumurta dökerek üreyen türlerdir.Dişi-Erkek ayrımını yapmak üreme dönemleri dışında çok zordur.Yumurta dökmeye hazır olan dişi balığı,erkekler kovalamaya başlarlar.Üreme olgunluğuna gelmiş tüm erkek balıklar,yumurtalayacak olan dişiinin peşinden ayrılmazlar.Sürekli dişiyi sıkıştırıp,etrafında ve arkasında gezerler.Bazı durumlarda erkeklerin aşırı istekli durumlarından dolayı dişi balık aşırı hırpalanabilir.Akvaryumda böyle bir hareketlilik görürseniz,kovalanan dişi,kovalayanlarda kesinlikle erkektir..

ÇİFTLEŞEN JAPON BALIKLARI



Akvaryumunuzda bulunan japon balıkları yukarıda anlatıldığı şekilde üreme hareketleri göstermeye başladıkları zaman,eğer SAĞMA YÖNTEMİ ile üretim amacımız var ise dişiyi ve onu kovalayan erkek balıklardan birkaç tanesini akvaryumdan alarak ayırmak gereklidir.İçerisinde akvaryumdan alınmış su  bulunan nispeten küçük bir kap içerisine balıklar hep birlikte konulur.Erkek balıkların sayıca fazla olması yumurtaların yeterince döllenebilmesi adına önemlidir.Erkek balıktan alınan spermler kısa zamanda ölürler.Bu yüzden bol miktarda olması önem taşır.

Sağım yapılacak olan yerin çok fazla büyük olmaması gereklidir.Yumurtaları mantardan koruyabilmek ve larvalar çıktıktan sonra su kalitesini ve beslemeyi düzende tutmak adına bu önemlidir.Büyük,derin kap yada akvaryumlarda yumurtaları sağlıklı şekilde tutmak çok daha zordur.Sağıma başlarken özellikle ellerinizin hijyenide önemlidir.Balıkların sağlığı açısından bu işlemi yapmadan önce ellerinizi iyice temizlemeniz önem taşır.



Üremeye hazır japon balıklarınızı sağım kabına aldıktan sonra önce erkek balıklardan birinden suya sperm sağmaya başlarız.Balığın karnının altına ve yan taraflarına parmağımızla hafif şekılde baskı uygulayıp kuyruğa doğru ilerleyerek,spermlerin balığın karnından çıkıp suya karışmasını sağlarız.Çıkan spermler beyaz renkte gözükecektir ve suya dağılıp kaybolacaktır.Spermlerin mutlaka su içerisinde bulunması gereklidir.Balığın tamamen suyun içinde bulunması ve çıkan spermin direk suyla temas ederek suya dağılması hayati önem taşır.Elinizle sağım kabındaki suyu karıştırarak,spermlerin suya iyice dağılmasını sağlamak gereklidir.İlk sağımda çok gelen sperm,sağım ilerledikçe azalacak ve daha sonrada duracaktır.Spermi biten erkeği ana tankınıza geri koyabılırsınız.

Daha sonra hızlı şekilde dişiyi yakalayıp,yine aynı yöntem ile yumurtaları sağım kabına dökmesini sağlamak gerekir.Dişiden çıkan yumurtalar şeffaftır ve dikkatli bakıldığında kabın içinde görünürler.Yumurtalar bitene kadar sağım işlemine yavaş yavaş devam edilir.Dişiden çıkan sağlıklı yumurtalar yapıları gereği kısa sürede düştükleri yere yapışırlar ve oradan bir daha larva olana kadar ayrılmazlar.Dişi balığı sağarken arada suyu karıştırarak yumurtaların etrafa dağılmasını ve üst üste düşmemesini sağlamak verim açısından önemlidir.Dişinin karnına baskı yapmanıza rağmen artık yumurta çıkmıyorsa,dişi balığınızıda ana tankınıza geri gönderebilirsiniz.

Dişiden yumurta sağımı bittikten sonra,diğer erkekleri hızlı şekılde yumurtaların üstüne sağmaya başlamak gereklidir.Sağımı yapılacak erkek sayısının fazla olması her zaman çok daha iyidir.Sperm ne kadar bol miktarda olursa,tüm yumurtaların döllenme şansıda o kadar fazla olacaktır.Erkekleri sağarken arada suyu karıştırarak spermlerin her tarafa dağılmasını sağlamak gereklidir.Sağım yöntemi aynıdır ve spermi biten erkekleri ana akvaryumunuza geri gönderebilirsiniz.




Su sıcaklığının 20-22 derece olması yumurta gelişimi açısından iyidir.İçine sperm ve yumurta sağılmış olan su 4 saat bir kenarda durmalı,yumurtaların döllenmesi beklenmelidir.4 saat sonunda sağım yapılmış olan su lavaboya boşaltılmalı,hızlı şekılde yerine akvaryumdan alınmış su doldurulmalıdır.Sağım yaparken balık üzerindeki koruyucu yağ tabakası,yaptığımız baskı sonunda balıktan ayrılıp suya karışır,buda kısa zamanda suyu bozar ve mantarlaşmaya sebebiyet verir.Bunu engellemek için 4 saat yumurta döllenmesini bekledıkten sonra su dokulmelı ve yerıne akvaryumdan temız su konulmalıdır.Bu işlemi yaparken hızlı davranmalı,yumurtaları çok fazla su dışında tutmamak gereklidir.
Temiz su koyduğumuz sağım kabına hava ve ısı vermenız gerekır.Bunu sağlamak için kabı plastik saklama kapları içerisine yine akvaryumdan su doldurabılır ve kabıda bu su içerisine yerleştirebılırsınız.Verılecek hava ile hem yumurtaların oksijen ihtiyacı karşılanacak,hemde hava kabarcıklarının oluşturduğu hafif akıntı ile mantarlaşmanın önüne geçilecektir.Mantarlaşmayı engellemek için yine plastik saklama kabı içine bol miktarda metilen mavisi eklemek gereklidir.


Ortalama 4-5. günlerde yumurtalarda kuyruklar çıkacak ve hareketlenme başlayacaktır.İlk zamanlar sabit duran larvalar,daha sonra kısa sıçramalara başlayacak ve etrafta farklı yerlere yapışacaklar.Yumurta keseleri bitene kadar beslemeye ihtiyaç duymayan larvalar,keseler bitip yüzmeye başladıkları zaman beslenmek isteyecelker.Larvalar çok küçük (2mm) oldukları için ya sıvı yem ile yada direk artemia beslemesi ile bu kritik 10 günlük süreyi atlatmaya çalışacaklar




Sıvı yem beslemesi yaptığım yavrularda aşırı miktarda kayıp yaşarken,direk artemia vermeye başladığım yavruların büyük kısmı hayatta kalmayı başarabildiler.Özellikle yumurta sarısından yapılan sıvı yem suyu kısa sürede bozmakta ve su değişimlerine karşı çok hassas olan larvalara kötü etki etmekte.Ayrıca larvaların beslenip-beslenmedikleri tam anlaşılamamaktadır.Artemia yiyen yavruların karnı pembe renk almakta dolayısı ile beslendıkleri anlaşılabılmektedir.Ayrıca artemia suyu çok fazla bozmadığı için su değişimi  daha uzun periyotlarda yapılmaktadır.Yavruların yumurta keseleri kaybolduktan sonra direk artemia ile beslenmeleri,sıvı yem ile beslenmelerinden çok daha iyidir.Japon balığı üretiminde edindiğim tecrübe bu yöndedir..





Yavrular yüzmeye başladıktan sonra içinde durdukları su sık,sık değiştirilmelidir.Mümkünse yavrular daha küçük cam kavanozlara alınmalıdır.Bu sayede yavrulara verilen besin etrafa çok dağılmayacak,kısa sürede yavrular tarafından tüketilecektir.Yavruların artemia yiyerek beslendıklerinin kontrolu daha kolay olacaktor.Kavanozdaki su miktarı daha az olduğu için su değişimi esnasında daha az su gereksinimi olacaktır.Doğdukları kapta bulunmaya devam etmeleride sıkıntılı bır duruma sebebıyet vermeyecektır.Sizin tercihinize kalmıştır.Yavruların renklenmesi için güneş ışığına götürmek isterseniz,kavonoz yada plastık kap ile nakledilmeleri çok daha kolay olacaktır.(YAVRULARIN RENKLENMESİ İÇİN KESİN GÜNEŞ IŞIĞINA İHTİYAÇ VARDIR DENİLEMEZ.GÜNEŞ IŞIĞI OLMADANDA YAVRULAR RENKLENİR)Yavrular geliştikçe ihtiyaç duydukları hacim artacak ve daha geniş yaşam ortamlarına alınmaları gerekecektir.









Gelecekte farklı türler ile aynı akvaryumu sorunsuz şekilde paylaşabilmeleri için,tanışma işlemlerine küçük yaşlarda başlanması ve yavruların birlikte büyümesi çok önemlidir.Bu yüzden farklı balık yavruları ile zaman geçirmeye başlamışlardır..








Düzenli su değişimleri,kaliteli yemler kullanarak yapılan düzenli besleme sonucunda yavrular hızla gelışerek renklenmeye başladılar.Küçük bir kavanozda başlayan hayatları,gerekli zamanlarda daha büyük hacimlere gecerek şuan 50 lt'lik lepistes akvaryumunda devam etmekte.Burada geçirilecekleri belirli bir zamandan sonra asıl duracakları ve anne-baba'larının yanı olan 400lt akvaryuma transfer olacaklar ve hayatları orada devam edecek...





Küçük bir kavanozda yumurta olarak başlayan hayatları 400lt ana japon balığı akvaryumunda devam etmektedir.Zamanında yapılan yer değişimleri ile japon balığı yavruları sağlıklı şekilde büyütülebilir.Elinizdeki plastik kaplarda,cam kavanozlarda birtakım koşulları sağlayarak birçok japon balığı yavrusu büyütülebilir.KESİN şu kadar litre lazımdır,KESİN güneş ışığı lazımdır gibi sözler tavsiye niteliğindedir.KESİN şu kadar litre ve KESİN güneş ışığı LAZIM DEĞİLDİR..Videolar ile yumurtadan-akvaryuma tüm aşamalar belgelendirilmiştir..



Japon balıklarının renklenmesi için güneş ışığının şart olduğu yönünde yanlış bir bilgi hıbiciler arasında süregelmekte.Güneş ışığı bu balıkların renklerini daha canlı yapan bir etmendir fakat japon balıklarının renklenmesi için illaki güneş altında,havuzlarda yetiştirilmesi gerekmemektedir.Aşağıdaki ilk videoda hiç güneş ışığı görmemiş japon yavrularının renkleri size fikir verecektir.Renk değişimine başlamış,yarı koyu-yarı kendi rengini almış yavru balığı görebileceğiniz gibi,tamamen asıl turuncu rengini almış yavruyuda görebilirsiniz.Yine daha renklenmesi başlamamış koyu renkteki yavrularda videoda izlenebilir.Bu renklenmeyi hızlandırmak için hormonlu renk yemleri bulunsada,bunları balıklara vermek ilerde sağlık sorunları oluşmasına sebebiyet verecektir.



Yine aşağıdaki videoda daha önceki üretimlerden damızlık adayı olarak ayrılmış genç damızlık altı japon balıklarını görebilirsiniz.Yine bu balıklarda hiç güneş ışığı görmeden büyümüşlerdir.Her biri farklı renkte balıklardır.Japon balığı üretimi yapıcam ama havuz lazım,güneş lazım diye bu isteğinizden vazgeçmeyin.Bu balıklar evde 12lt kaplar içerisinde rahatlıkla üretilebilir.Ticari olarak olmasada sizin bu balıkları üretme isteğiniz gerçekleşecektir.Renklenmeleri için güneş ışığıda mutlaka şart değildir...


Bu Blogda Ara