BLANTERSWIFT101

Mobil Kırmızı Işıklı Alanlar Oluşturan Balık

2 Nisan 2015 Perşembe
Kırmızı floresanslı balık, okyanusta yaşadığı yer daha derin oldukça, daha parlak hale geliyor.

Bazı balık türleri kırmızı ışık yayar ve yaşadıkları derinliklerde gün ışığı tayfının kırmızı bölümü yukarıdaki su tarafından soğurulmuş olsa bile kırmızı ışıklı görünebilir. Uzun süre, kırmızı ışığın 10 m.den derin sularda bir rol oynamadığı düşünülüyordu ama araştırmacılar, sekiz türün altısında, derinlik arttıkça daha güçlü bir floresans olduğunu keşfettiler.

Tropikal Çizgili Üçyüzgeç (Helcogramma striata), tropikal sularda yaşayan en güçlü floresanslı balıklardan biridir. 20 m. derinlikte yaşayan bireyler, 5 m. derinlikte yaşayan akrabalarına göre altı kat daha parlak ışık yayıyor.

Bilim adamları, yüzeye yakın yaşayan ve güçlü gün ışığına maruz kalan mercanlarda olduğu üzere, floresanslı olmanın balığı ultraviyole ışınlardan koruduğu hipotezini test ettiler. UV radyasyonu sığ sularda çok daha fazladır ve eğer ultraviyole ışınlardan korunmak önemli bir durumsa, araştırmacılar yüzeye daha yakın olan balıkların daha fazla kırmızı floresans yaydığını göreceklerdi; ancak durum bunun tam tersi.

Bu durum, balığın, kontrastları güçlendirmek ve daha iyi görmek için etrafını kırmızı ışıkla aydınlattığını ortaya koyuyor. Araştırmacıların yeni hedefi ise balığın kırmızı ışığı tam olarak nasıl kullandığını, özellikle de gözlerinin etrafındaki floresanslı yapının karanlık sularda yön ve yiyecek bulmasında yardımcı olup olmadığını belirlemek.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Bu Blogda Ara