Ortam : 22- 28 derece arasında optimum yaşam ısısı sağlanmaktadır. Üzerinde veya altında üretim durur veya durma noktasına gelir. Toplu ölümler gözlenebilir. 40-60 litre den daha küçük akvaryumlarda bakılmaları onlar açısından sağlıklı değildir. Amaç görselliğin yanı sıra üretime de ağırlık vermek ise akvaryum hacmi 100 litrenin üzerine çıkartılıp bolca bitkilendirme yapılmalıdır. 5-10 ay arasında tripleden elde edeceğiniz popülasyon 100 lerce olacaktır. Sıcaklık değişimlerinden çabuk etkilenirler. Beyaz benek olma olasılıkları yüksektir. Az da olsa tuz eklemek bu canlıları daha dirençli ve mutlu edecektir. Tuz eklenecekse bitkiselden ziyade kayalık ,girintili çıkıntılı dekorlar eklenmesi yerinde olur.
Beslenme : Ağırlıklı olarak protein besleme yapılabileceği gibi sindirim sitemlerinin sıhhati için haşlanmış ıspanak veya kapya biber verilebilir. Pul yemi zevkle tüketirler. Granül yem verilecekse su üzerinde uzun süre kalabilen hafif yemler tercih edilmelidir. Bitkili veya yeterince korunaklı ebeveyn-yavru karışık akvaryumlarda yavrular için ayrıca yemlemeye gerek yoktur. Akvaryum dekorları ve camlar üzerinde oluşacak yosunları tırtıklayarak ayrıca öğün arası yapacaklardır.
Üreme : Canlı doğururlar. Dişilerin doğuma yakın karın bölgesi daha şişkin ,hareketleri daha yavaştır. Doğurma süreci 1-1,5 ay arasında ortam ısısına ,beslenme düzenine göre değişir. Dişinin yaşına ,tecrübesine,beslenme düzenine göre yavru sayısı 10 lardan 50-60 lara varacak şekilde artabilir. Yavru yumurta evresini anne karnında tamamlayıp ,dünyaya geldiğinde kendi imkanlarıyla beslenebilecek ,korunabilecek statüdedir. Bu doğum yalancı doğumdur. Anne karnında barınan yavrular anneden herhangi bir besin alışverişinde bulunmazlar.Diğer canlı doğuranlara kıyasla daha iri doğarlar. Su üstü bitkileri ,yosun türevleriyle veya sazlık bölgelerle zenginleştirilmiş akvaryumlar , yavruların doğum anında kurtulma olasılıklarını arırır. Yavruluk ,plastik aparatlar ,doğuma yakın başka akvaryuma tahliye gibi geçici çözümler yarardan çok zarar getirir. Ebeveynler bu izole ortamlarda yaralanabilirler,strese girebilirler ,yavrularını erken bırakıp ölmelerine neden olabilirler. Karakteristik olarak ölümüne yavrularını kovalayıp yemeye çalışan türlerden değillerdir. Düzenli beslendikleri taktirde yavrulara dönüp bakmayacaklardır.
Uyumluluk : 1 erkeğe 2-3 dişi düşecek şekilde barındırılmaları gerekir. Bu sayede dişiler üzerindeki stres bölünecek ,anlamsız hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilecektir. Barışçıl canlılardır. Çeşitlilik açısından salyangoz türleri ,zemin için çöpçüler,lepistesler ,veya vatozlar eklenebilir.
Yazar Yorum : Beyaz veya siyah moliler çok fazla rağbet görmeyen türlerdir. Renklerindeki sadelik belki bu canlıların popüleritesini kırmakta. Karma akvaryumlarda akvaristi daha mutlu edeceği kanaatindeyim. İsteğe bağlı olarak veliferalarla barındırılıp kırma jenerasyonlarla daha renkli varyeteler elde edilebilir.
0 Comment
more_vert