Agresifliği yaşına ve yaşama ortamına göre değişiklik gösterse de kendinden küçük cichlidlerle veya kendi türünden olmayan barışçıl türlerle bakılması önerilmez. Özellikle yetişkin bir oscar ın üreme zamanında eşini parçaladığını defalarca okumuşuzdur farklı kaynaklardan. Önerilen hacim 300 litreden az olmamak koşuluyla ve akvaryum uzunluğu 100 cm den eksik tutulmayacak şekilde bir çift yetişkin oscar besleyebiliriz.1 yılda 25 cm , 2 yıl içinde de 30-35 cm lere kadar boy atan ,etcil bir türdür. Eş tutması için 6-10 lu gruplar halinde büyütülüp eşleşme sağlanınca grubu dağıtmak en iyi yöntemdir. Yetişkin bir oscarın yanına eş diye getirilen akvaryum arkadaşını parçalama veya ciddi anlamda yaralama olasılığı yüksektir.
Balığınızı seçerken sağlıklı ,ölüm olmayan bir tanktan almaya özen gösterelim. Ve aşırı durgun duran balıkların içinden seçim yapmamalıyız.Başka balıklar tarafından kovalanan ,bir köşeye sinmiş oscarlar ileride sorun çıkarabilirler.
Yaşam felsefesi olarak adı birçok yerde akvaryum köpeği olarak geçer. Sahibini tanır ve elinden yem tüketir.Türlü oyunlar yaparak adeta yaranmaya çalışır. Bu da onun belirli bir zeka ve kişiliğe sahip olduğunun en belirgin kanıtıdır.
Kirli tüketicilerdendir. Pasaklı yem yerler ve yemleme oranlarınca dışkılarlar. Güçlü bir filtreleme yapılmazsa su kalitesi bozulacak bu da oscar (astronot) unuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Küçük akvaryumlarda ,iyi dekore edilmemiş yüzme alanı daralan akvaryumlarda stres altına gireceklerinden kendileri ve diğer balıklar için tehlike arz ederler. Ayrıca ağız genişliği fazla olduğundan kendinden küçük balıklarla bakılması onları direkt canlı yem kıvamına sokacaktır.
Oscarlarınızı beslerken boyuna göre diyet uygulamanız onların sağlığı açısından önemlidir. 10 cm ye gelene kadar kaliteli,protein ağırlıklı granul ve pul yemlerle besleyebilirsiniz. 10 cm den sonra normal yemlerin yanısıra dana yüreği desteğiyle gelişimini olağan hızında sürdürebilirsiniz. Aşırı yemlemekten ve 5-10 dakika içerisinde tüketemeyeceği miktarda yem atmaktan kaçınılması gerekir. Obeziteye yatkındırlar. Her yemlemeden sonra dip çekerek oluşan pisliğin uzaklaştırılması iyi olacaktır.
0 Comment
more_vert