BLANTERSWIFT101

Yunus Balığı Cichlid (Cyrtocara Moorii) Beslemek ve Yunus Cichlid Üretimi

25 Şubat 2015 Çarşamba


Yunus Cichlid (Cyrtocara Moorii) Beslemek ve Yunus Cichlid Üretimi

Erkekler 20cm ye kadar dişiler 15 cm ye kadar boy atabilirler. Bu sebeple 200 litrenin altında akvaryumlarda barındırılmamaları önerilir. Gerçek boyutlarına ve karakteristik özelliklerine bu hacim altında ulaşmaları zordur.Düzenli su değişimleriyle gelişimleri doğal yaşamlarındaki şekilde hızlı olabilmektedir. Nadirde olsa tehlike anında kendini kuma gömme tavırlarında bulunabilirler. Yaprakları dayanıklı elodea ,anubias gibi bitkilerle dekore edilmiş ortamlarda barındırılabilirler.Yavrular 4cm ye kadar türün karakteristik rengi olan mavi renge kavuşamazlar.Su sertliği 7.5 – 8.5 ph aralığında olmalıdır. Suyun ph tamponlaması için kuma midye kırığı veya mercan kırığı karıştırılabilir.24-26 derece sulardan hoşlanırlar. Ortalama ömürleri 10 yıl kadardır. Dişilerde erkekler gibi kafa çıkıntısına sahiptir. Ama erkeklerde bu oran daha fazladır.


Yunus cichlid damızlık boy

Yunus Cichlid Kolonisi

Bakım kalitelerine ve beslenme dietlerine göre yunuslar yılını doldurmadan üreme özelliklerine kavuşabilirler. Verimli bir döl alımı için 15 aydan önce çiftlerin biraraya getirilmemesi faydalı olacaktır. Ağzına yavru alan dişiler yem yiyemediklerinden kondisyondan düşeceklerdir. Uzun vadede bu şekilde verim amaçlı üretim düşünülemez. Her ne kadar sağma yöntemi ile anaç balık daha erken normal hayatına döndürülmeye çalışılsa da sağlıklı olan damızlık yetiştirme amaçlı ayırma yöntemidir. Erkek dişiye kurlaştıktan sonra yumurta dökümü ,yumurtanın döllenmesi ve dişinin yumurtaları ağzında toplaması şeklinde seranomi son bulur. Bu sürecin ardından dişi saklanmaya ,erkekten kaçmaya çalışır. Eğer erkek başına düşen dişi sayısı 5-6 dan az ise dişi erkeğin baskısına dayanamayıp yumurtaları tükürebilir.3 haftadan sonra yumurtalık ve larvalık evresi biten yavrular ağızdan kendiliğinden çıkmaya başlayacaklardır.
Yunus Cichlid’ler hem otçul hem de etçil balıklardır. Ağırlıklı olarak otobur beslenmeleri sindirim sistemleri açısından daha faydalıdır. Öğün aralarında etobur ekler yaparak kondisyon sağlanabilir. Ev yapımı dana yüreği içeren yemler ,kan kurtları ,artemia gibi yemler etobur yemlere örnek olabilir. Ana öğünler ıspanak ,yeşil kapya biber ile desteklenebilir. Yavruları beslerken anaçlarla aynı yemleri ufalayarfak verebilirsiniz. Ek olarak artemia larvası daha hızlı büyümelerini sağlayacaktır. Yemleme yaparken 10 dakikada tüketebilecekleri şekilde vermeniz artık yemin suyu bozmasını engelleyecektir. Özellikle yavru tanklarında toplu ölümlerin önüne geçilmiş olur. Su değişimleri yapılırken dipten kumu karıştırarak yapılması yemden kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçecektir. Yetişkin yunuslarda haftanın 1 günü aç bırakmak onları daha dinç ,hastalıklara karşı daha dirençli yapacaktır. Zaten cichlidlerin çoğunluğunda günlerce aç kalmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Özellikle ağzında yavru tutan türlerde. Bu konuda sıkıntı etmeyiniz. Bağırsakların sıhhati için yağ ve sinirlerinden ayıklanmış , çifte çekilmiş dana yüreğine sarımsak karıştırılarak verilebilir. Olası parazitlerin önüne geçmek için en güzel alternatif çözümlerdendir. 


yunus cichlid yavruları

Günümüzde safkan yunus nerdeyse kalmadı diyecek kadar azdır. Aile içi üremelerin sonucu olarak piyasada dolaşan yunusların büyük bölümünde gelişim problemi ,ve türün gerçek özelliğini tam olarak yansıtamama gibi problemler baş göstermiştir.

Bu Blogda Ara