Parazitsiz Tubifeks Üretimi
PARAZİTTEN ARINDIRILMIŞ TUBİFEX KURTLARI VE ÜRETİMİ
Sadece tubifeks ismi bile discus üreticilerinin uykularını kaçırır! Normal şartlarda iyi de bir nedeni vardır. Ama öyle olmak zorunda değil!
Bu makalede sizlere parazitten arındırılmış tubifex kurtlarının nasıl üretildiğini anlatacağım. Başlarken bir yanlış anlaşılmayı da düzeltelim : Tubifex kurdunun eti, parazitten arındırılmış ve sağlıklı bir besin olabilir. Sorun teşkil eden kurdun eti değil, ama kurdun yaşadıkları ve toplandıkları yerdir. Nokta atışıyla, özellikle de doğada veya toplama alanlarında aldıkları besinlerdir.
Tubifex kurtları kırmızı toprak kurtları ile yakın akrabadır, ama temelde sulu veya en azından yarı sulu habitatta bulunurlar. Bunların arasında suçlananlar ise, doğadan toplanan ve şeritkurt taşıyıcısı olanlardır. Ayrıca, bulundukları habitat dolayısı ile bu kurtlar çok sayıda bakteriyel hastalık taşıyıcılarıdır.
Hedef bu kurtları temiz bir ortamda, temiz ve hastalıktan arındırılmış şekilde yetiştirmektir. Bu gerçekleştiğinde, diskuslar için kırmızı toprak kurtları kadar güvenli bir yem olabilirler.
Çoğu parazitler üremek için yumurtadan larvaya veya bölünmeye kadar basitten karmaşığa değişen bir döngüye gereksinim duyar. Sıklıkla bu döngü bir noktada bir kuş gerektirir.
California’nın yaşadığım bölgesinde doğada 2 cins tubifex kurdu buldum. Bir türü çoğunlukla çamur zeminli bölgede bulunur ve siyaha çalan renktedir ya da en azından gerçek kırmızı kurtlara göre daha koyudur. Bulduğum kırmızılar olanlarıysa, üreme alanlarını girişindeki sürekli su akıntısı olan kumluk alanlarda buldum. Bunları yumurta üreten yerel tavuk çiftlikleri civarında buldum. İşte bunlar benim ürettiğim ve discus ve uaru’larımı beslediklerimdir.
Kültür kurtları için sağlamanız gereken yaşam döngüsü ve ortam şartları aşağıdaki gibidir.
En önemli faktör, atık ve katı maddeleri temizlenmiş, oksijence zenginleştirilmiş sudur. Tubifex kurtları gövdelerinin ön kısımlarını kuma veya çamura gömerler. Tüm çok küçük organik katı parçacıkları ve belirli bir seviyeye kadar da bakterileri yerler. Beslenirken kuyruk kısımlarını topraktan veya çamurdan çıkarırlar ve normal koşullarda arka kısımlarını kendilerini bir yere sabitlemek için kullanırlar. Bunu vücutlarının olabildiğince fazla bir alanını akan suyla temas ettirebilmek için yaparlar.
İşte bu yüzden ortamlarındaki suya yeterli oksijenin sağlanmasıması hayatidir. Yeterli oksijenin olmaması durumunda çok az sayıda kurt yaşamayı ve üremeyi becerebilecektir. Oksijen seviyesinin düşmesi halinde tüm işlem sürecinizi mahvedecek toplu ölümlerle karşılaşırsınız.
Kurtların gaz değişimi için solungaçları veya başka yardımcı organları yoktur. Solunum alanı geçiş yoluyla gaz değişimi sağlayan deri yüzeyidir.
Tubifex kurtları yüksek ısı, kuruma ve tuzluluğa karşı çok hassastırlar. Bunlar, bu kurtların kültürlerini oluştururken aklınızda tutmanız gereken anahtar faktörlerdir.
ÜRETİM
Bu kurtlar kayıp organlarını yeniden oluşturamaz ya da iki veya daha fazla parçaya bölünerek yeni bireyler oluşturamaz. Aseksüeldirler.
Yani bu yaratıklar seksüel olarak ürerler. Üreme organları gövdelerinin karın kısmının yanında yer almaktadır. Her kurt erkek ve dişi üreme organlarına sahiptir. Başka bir deyişle, hermafrodit’lerdir.
İki birey arasında transfer içeren çiftleşme sonrasında, spermler dişi üreme organı açıklığının arkasında bulunan keselerde depolanır. Bu döllenmiş yumurtalar daha sonra kozalar halinde saçılır. Aslında tüm döngü burada anlatılandan biraz daha karmaşıktır ama siz bu anlatımla genel fikri edinebilirsiniz.
Kozalardaki yumurtalar saçıldıktan sonra birkaç gün içerisinde gelişir ve gelişimi tamamlanır, tam fonksiyonlarına sahip bir kurt yumurtadan çıkar.
ÜRETİM KUTUSU
Tubifeks kurtlarını yumurtadan çıkarmak ve büyütmek için birkaç değişik uygulama yaptım. Kısıtlı bir alanda kullanılabilecek en başarılı yöntem ya pleksiglas kutu hazırlamak ya da benim yaptığım gibi kontrplak kutuyu fiber elyafı ve reçine ile yalıtmak olduğunu keşfettim. Yaptığım kutu 120 cm X 120 cm kare tabanlı ve 30 cm derinliğindedir. Bu kutu üstü açık yapılmıştır. Kutunun tabanına, yüzme havuzu filtrelerinde kullanılan türden, 12 cm iyice yıkanmış kum koydum.
Kumu hemen her yerden paket olarak temin edebilirsiniz. Odamdaki kutu giriş çıkış yolundan uzakta beton bir zemine yerleşmişti.
Kutunu yannlarında, su seviyesinde PVC'den yapılma iki adet taşırma borusu var. Bunlar 1 metre yukarısına yerleştirilmiş 150 litrelik akvaryumun dönüş borularıyla bağlandı. Üçüncü bir boru kutunun içinde kafa motoruna bağlandı. Bu boruyla su yukarıdaki içi sünger dolu 150 litrelik akvaryuma taşınıyor. Motor, suyu kutunun dışına filtreye taşıyor ve diğer iki boru da kutuya geri döndürüyor.
Filtre tankımda suyu tamamen hareketlendiren 10 adet havataşı her zaman bulunuyordu. Kurt kutusunun da 4 yanına bağlanmış su basana delikli borular 24 saat boyunca çalışarak su yüzeyini hızlı akıntıyla hareketli tutuyor.
Kalanı kolay... Ben kültürü akan suyla süper temizlenmiş 250 gram kırmızı tubifeksle başlattım. Bunlar kum yatağına eklendi ve başlangıç kültürü olarak bırakıldı.
Buradaki numara, yaklaşık 4 kuşak sonra muhtemel kalmış olabilecek parazitler hem kurtlardan hem de sistemden atılmış oluyor. Dolayısıyla her bir kuşak daha az parazit ve bakteriye maruz kalıyor.
YEM VE KURTLARI BESLEME
Kurtlar neredeyse toz gibi çok ince tahıl yem gerektirir. Ben sade balık yemini elle toz haline getirerek kullanıyorum. Bazen yumurtalı erişte ekliyorum ve onları da toz haline getiriyorum. Kurtlar bu yemle çok az beslenmelidir. Fazla yemleme yapmayın, yoksa kum çok kötü bir hal alır ve temizlenmesi zor olur.
Yaklaşık haftada bir kumu karıştırarak yenmeyen ne varsa suda yüzdürüp filtre tarafından çekilmesini sağlıyorum. Büyük ya da küçük tüm kurtlar taşırma kısmına gitmeden hemen kuma geri düşüyorlar. Elbette birkaç ölü kurda rastlamanız mümkün. Canlı kurtlar hemen toplanma, topak oluşturma eğilimde oluyorlar. Bunu gördüğümde basitçe kutları karıştırıyorum. Bu ölüleri topaktan ayırıyor. (Eğer doğru yapıyorsanız) Fazla ölü kurdunuz olmaz ve onlar da filtre tarafından çekilir.
Bu bir kutu ile her iki haftada bir yaklaşık 250 ile 350 gr. arası kurt elde ediyorum. Aralarında kurtlarla rahatça çalışabilecek uygun mesafe bırakarak üst üste birkaç kutu yerleştirmeyi düşünüyorum.
Bu şekilde üretilen kurtlarda, şeritkurt taşıyıcılığı veya başka probleme rastlamadım. Diskusların en sevdiği besini üretmek sadece biraz yer ve günlük az bir ekstra zamana ihtiyaç gösteriyor.
0 Comment
more_vert