Japon Balıklarında Mantar Hastalığı
Akvaryum içerisinde su ısısındaki değişimler balıkları genellikle olumsuz etkileyecektir.Ve beyaz benek hastalığı oluşacaktır.Ancak bu hastalığın oluşmasında tek etmen ısı değişimi değildir.Stres te bu hastalığa yakalanmalarında yardımcı olan etmenlerdendir.Bağışıklık sistemi zayıflayan balığın vucutları dışında onları koruyan kaygansı tabakanın oluşturulamaması ve balığın bu hastalığa yakalanmasına neden olur.Ayrıca akvaryum su şartlarının kötü olması bu hastalığın su içerisinde çoğalmasına neden olur.
Parazitlerin ve bakterilerde ki temel mantık balığın dersine işleyerek vucut sıvısına ulaşmak olmalıdır.Bakteriler biliyorsunuz 2 şer katlarla sayıları çoğalır.Ancak su şartlarının sıcak olması ile birlikte hızla çoğalma gerçekleşebilir.
Alınacak Tedbirler
1-Akvaryum için akvaryumu ısıtabilecek güçte iyi bir ısıtıcı alınmalıdır.Düzenli su değişimleri yaparak kötü su şartlarından uzak tutmak gerekir.
2-Derinin elimize aldığımızda balığın dışındaki kaygan tabakayı oluşturmaları gerekir.Bu onları hastalıklardan koruyan bir etmendir.Balık zayıf düştüğü için bu tabakayı oluşturaramamakta ve hastalık açığa çıkmaktadır.bu tabakayı oluşturabilmesi için vitamin takviyesi yapılmalıdır.
3-Balıklara stres oluşturacak ortamlardan ve durumlardan balıkları uzaklaştırmak gerekir.
Belirtileri
Akvaryum içerisindeki bir balığın beyaz benek hastalığına yakalandığını gözümüzle rahatlıkla görebiliriz.Hastalık genel olarak yüzgeçlerle başlar ve kısa sürede bütün vucuda yayılır.İleri vakalarda sık solungaç hareketleri gözlenir.
Tedavisi
- Erken teşhis her zaman hastalığı kolay atlatmaya yarar öncelikle
- Su ısısı 3-4 derece kademeli olarak artırılır.
- Kaya tuzu eklenir.(su çokluğuna ve azlığına bağlı olarak değişir)
- Düzenli aralıklarla su değişimi yapılmalı
- Su iyice havalandırılmalı
- %30 civarı dip çekimi yapılarak su temiz tutulmalıdır.
0 Comment
more_vert