Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre küresel olarak 2030 yılına kadar, artan dünya nüfusu için yeterli miktarda gıda olacak ama gelişmekte olan ülkelerdeki yüz milyonlarca insan açlık çekecek ve tarımın neden olduğu birçok çevresel sorun, ciddiyetini koruyacak.
Gıda ve Tarım Örgütü, nüfus artışının yavaşlatılmasının planlandığını ve bu sayede birçok insanın daha iyi besleneceğini belirtiyor. Sonuç olarak, besin talebindeki artış yavaşlayacak. Doğal kaynaklar üzerindeki tarımsal kaynaklı baskı artmaya devam edecek ama bu baskının hızı, geçmişte olduğundan daha düşük olacak.
Dünya genelinde, ağırlıklı olarak tarıma ve tarım dışı kırsal faaliyetlere dayalı ekonomilere sahip aşırı yoksul ülkelerde yaşayan 1,1 milyardan fazla insan var ve bu insanlar, geçimlerini sağlama konusunda gelişme göstermeli. Fakir insanların büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşıyor. Bu insanların yoksulluk ve açlıkla başa çıkmalarını sağlamak için kırsal kesimdeki tarımsal gelişimi artırmak ve insanlara daha iyi toprak, su, kredi, sağlık ve eğitim hizmetleri sunmak gerekiyor.
Uluslararası ticaret, gıda güvenliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor ve gelecekte tarımsal ticaretin serbestleşmesi, gelirleri artırabilir. FAO, 2030 yılına kadar olan süreçte gelişmiş ülkelerin tarımsal ticaret açığının önemli ölçülerde artacağını ön görüyor.
Gıdada ve tarımda küreselleşmenin faydaları, risklere ve maliyetlere baskın gelebilir. Örneğin küreselleşme, Asya’daki yoksulluğun genel olarak azaltılmasında gelişime yol açıyor. Ancak FAO’ya göre küreselleşme, birçok ülkede çiftçilerin güç kaybetmesine neden olma potansiyeline sahip çok uluslu gıda şirketlerinin yükselişine de olanak sağlıyor. Gelişmekte olan ülkeler, fayda elde ederken tehlikeleri bertaraf etmek için yasal ve idari bir çerçeveye ihtiyaç duymakta. Uluslararası pazarlara açıklık, altyapı yatırımları, ekonomik entegrasyon desteği ve pazar yoğunluğunun sınırlandırılması, fakir insanların fayda sağlaması için bir küreselleşme faaliyeti oluşturabilir.
Kaynak: ecology.com
Çevirmen: Anıl Altın
Gıda Üretimi ve İklim Değişikliği
1 Şubat 2015 Pazar
0 Comment
more_vert