Balıkların Akvaryuma Alıştırılması
Satın aldığınız balıkların akvaryuma alıştırılması önemli bir noktadır. Aldığınız akvaryumdaki pH, ısı ve diğer su şartlarının bilinmesi kendi akvaryumunuzdaki değerlere alıştırırken referans olacaktır. Alıştırma süresini, alıştırma şeklini ve en önemlisi balıkların yaşayıp yapamayacağını belirler.
Balıkları evnizdeki, işyerinizdeki akvaryumunuza eklemeden önce poşeti bir kovaya açmalısınız. Suyuna balıkları ekleyecepğiniz akvaryumun suyundan yavaş ve zamana yayılı şekilde ekleme yaparak hem pH, hem sertlik hem de ısı açısından alıştırma yapmış olursunuz.
Bu konuda bir kaç farklı yöntem uygulanmaktadır.
Bunlardan bir tanesi ve hatta en yaygını "damlatma" yöntemidir. Akvaryumunuza vantuzla bağlayacağınız bir hava hortumunun diğer ucuna vana ekledikten sonra, vanadan çıkacak suyun ortalamada saniyede bir iki damla civarında olacak şekilde ayarlanması ile balıkların bulunduğu kovaya su aşılama yönetmidir. Bu yöntem hassas balıkların adaptasyonu açısından kritiktir. kovadaki su miktarı yaklaşık ilk suyun iki katına ulaştığı zaman balıklar kovadan kepçeyle alınıp akvaryuma eklenir. Kovadaki su akvaryuma eklenmez. Bu yöntemin sakıncalı olacağı durumlar uzun yoldan gelen ve suda fazla amonyak oluşmuş hallerdir. Böyle bir durumda kesinlikle damlatma yöntemi kullanılmaz. Yoksa balıklar amonyak etkisiyle kısa sürede kaybedilebilir.
İkinci yaygın yöntem ise yine kovaya açılmış balıklara damlatma yöntemi ile değil tasla su ekleyerek aşılama yapmak şeklindedir. Bir seferde eklenecek su miktarı balıkların suyun miktarının üçte biri kadar olup, yaklaşık 5-10 dk aralıklarla su eklemesi yapılmalıdır. Toplamda 3 sefer su ekleyerek ilk su miktarının iki katına ulaşılır. Ardından balıklar kepçeyle kovadan alıp akvaryuma eklenir. Bu yöntem daha çok biraz daha büyük ve fazla hassas olmayan balıklarda uygulanabilir. Yine yüksek amonyağa maruz kalmış balıklarda bu yöntem sorun yaratır.
Üçüncü yöntem ise sadece sorunlu durumlarda uygulanacak bir yöntemdir. Uzun yoldan gelmiş ve amonyağa maruz kalmış balıklar, yolda birbiri ile kavga etmiş ve acilen ayrılması gereken balıklar, vb gibi durumlarda daha poşet açılmadan bir kovaya balıkların içinde bulunduğu suyun değerlerine yakın su hazırlanır. İkinci bir kovaya poşet açılır açılmaz balıklar hemen kepçelenip diğer hazır su bulunan kovaya aktarılır. Bu kovada 2 sefer su ekleme ile eklenecekleri akvaryuma alıştırılıp ardından aktarımı yapılır.
Balıkların açılması ve alıştırılması sürecinde alıştırma kovasına su düzenleyici (sera aquatan, reeflowers effective conditioner, vb...) ürünlerden doğru ölçüde eklenenirse balıkların adaptasyonuna artı etki sağlanmış olur.
Ekleme işleminin ardından bir süre karanlıkta bırakmak ve mümkünse ertesi güne kadar yemleme yapmamak en doğru hareket olacaktır. Sadece ilk eklemenin ardından 15-30 dk gözlem ilk müdahale için yerinde olur.
F0 (doğadan toplama) balıklar ile üretim balıkların adaptasyonu biraz daha farklı olmalıdır. Üretim balıklar her ihtimalde akvaryum görmüş olduğundan biraz daha kolay adapte olur. F0 olanlar ise ilk defa akvaryuma gireceğinden tüm adımlar çok daha detaylı ele alınmalı, çok daha sıkı takip edilmelidir. Gerekli durumlarda balıkları aldığınız yerden yönlendirme talep ediniz. Böylece balıklarınızı kaybetme riskiniz azalır.
0 Comment
more_vert