Akvaryum Isıtıcısı
Isıtıcılar yaşadığımız coğrafya itibariyle akvaryumumuzda bulunması zorunlu gereçlerden birisidir. Bazı canlılar vücut ısılarını kendi başlarına dengeleyemezler. Balıklar ,sürüngenler gibi… Kaloriferli dairelerde oturmak ısıtıcı kullanılmayacağı manasına gelmiyor. Her ne kadar sıcaklığı sabit kabul etsek te cam açılır, kapı açılır ,birkaç derecelik farklar oluşabilir.
Standart cam tüp içindeki ısıtıcılar hem ucuz ,hem de yeterli ısıtma sağlayabilecek özelliktedirlerler. Isıtıcılar konum olarak akıntının olduğu filtre ,hava taşı ,su çekiş borusu gibi yerlere yakın koyulmalıdırlar. Isıyı dağıtan hareket olmazsa akvaryumun bir tarafı diğer tarafından farklı ısıda olacak ,bu da olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Mevsim değişimlerinden etkilenmemek için mümkünse ısıtıcılar prizden hiç çıkarılmamalıdırlar. Sadece akvaryum temizliği esnasında fişi çektiğinize emin olun. Isıtıcınız su dışında çalışırken cam tüpünü patlatabilir ,aşırı ısınıp kendini bozabilir.
1- Isıtıcı almadan önce dikkat etmeniz gereken ilk nokta su hacminize göre seçim yapmanızdır.
25 litrelik bir akvaryumu 25 watt lık bir ısıtıcı ile en fazla 10-15 dereceye kadar ısıtabiliriz.50 watt lık ısıtıcı 20 derece ,75 watt lık ısıtıcı 30 dereceye kadar ısıtabilir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak tropikal bir akvaryumda 5-10 litre için 25 watt,25 litre için 75 watt ,25-50 litre için 100 watt ,100-200 litre için 200 watt ,200-300 litre için 300 watt ısıtıcı tercih etmemiz gerekir.300 litre ve üzerinde gerekirse iki uzak noktaya 2 adet 300 watt veya daha güçlü ısıtıcı koymak gerekebilir. Tankınızın şekline ve hacmine göre bunu siz belirlemelisiniz. Hedeflenen gücün altında ısıtıcı kullanırsanız ,cihaz sürekli çalışır ,istenilen dereceye ulaşamayacağından hem canlılarınız ,hem de faturanız bundan olumsuz etkilenir.
2-Ne tür bir ısıtıcı alacağınıza karar vermelisiniz.
Normal ısıtıcı (tüp ısıtıcı) – Piyasada en çok bulunan,alınan,satılan ürünlerden biridir. Fiyatının cazip olması bunu tetikliyor. Dışı cam tüp veya çelik olanları mevcut. Mesela astronot (oscar) cichlid besleyen arkadaşlar gibi agresif ,hareketli,iri balıkları olanlar için tüpü kırıpta tehlike arzetmesin diye daha pahalı olan çelik tüplü modelleri tavsiye ederim.
Dalgıç ısıtıcılar – Kumanda sistemi suyun dışında olan ,sadece ısıtma tüpü suya batırılan tiplerdir. Daha hassas ,daha dayanıklı yapıdadırlar ,fiyatları da bu yüzden normal ısıtıcılardan kat kat fazladır.
Kum altı ısıtıcılar – Özellikle bitkili tanklar için ve sürüngen teraryumları için muazzam ısıtıcılardır. Normal kullanımlar için ortalıkta kalabalık yapmaması açısından da estetik anlamda kullanışlı olmaktadırlar.
Dış filtre Isıtıcısı – Çok yaygın olmasada ,fiyatı pahalı olsa da kullanılan ısıtıcı türlerinden birisidir. Dış filtrenin hortumlarından gelişine veya gidişine bağlanarak kullanılır. Estetik anlamda güzel bir alternatiftir.
Sürüngenler için üretilen lamba ısıtıcılar ve sıcak kayalar sürüngenleriniz için alternatif ısıtma yöntemlerindendir.
0 Comment
more_vert