Siyah Etekli Tetra (Gymnocorymbus ternetzi), eğer ilk defa tetra üretecekseniz, iyi bir seçimdir. Görece dayanıklı bir türdür ve özellikle ticari olarak üretimi yapıldığından beri çok geniş su değerleri aralıklarına uyum sağlayabilmektedir.
Siyah Etekli Tetralarda cinsiyet ayrımı yapmak çok zor değildir; erkekler, dişilere göre daha küçük ve ince yapılıdır ve erkeklerin daha koyu ve geniş anal yüzgeçleri ve daha dar sırt yüzgeçleri vardır.
Uygun bir üretim akvaryumunda, tek bir çift kullanılması mümkün olsa da çok sayıda dişi ve erkek yer almalıdır. Ayrıca akvaryum, iki veya daha fazla yumurta bezi (spawning mop) ve bir sünger filtre ile birlikte, yalın olarak düzenlenmelidir.
Üretim için yumuşak ve asidik (pH yaklaşık 6,0 ve GH 8’den az) su kullanılmalı ve sıcaklık 24 - 26°C aralığında olmalıdır.
Aydınlatma loş tutulmalıdır ve akvaryumun yan ve arka taraflarının koyu renkli kâğıtlarla (kartonlarla) kapatılması da faydalı olur. Yumurtlama eyleminden önce, çeşitli canlı ve dondurulmuş yemlerle balıklara kondisyon kazandırılmalıdır. Su kalitesini sürdürmek için düzenli su değişimleri de yapılmalıdır.
Üretim akvaryumuna alındıklarında balıklar yakından gözlemlenmelidir çünkü tetralar iştahla yumurta yer ve genellikle sabah saatleri olmak üzere, yumurtlama tamamlanır tamamlanmaz anaç balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Sonrasında yumurta bezleri elle tutulmalı ve yumurtalar akvaryumun zeminine doğru düşecek şekilde sallanmalıdır.
Tetra yumurtaları ışığa karşı duyarlıdır, bu yüzden akvaryumda beş altı gün karanlık ortam yaratılmalıdır. Yumurtalar genellikle yaklaşık 24 saat içerisinde çatlar ve yavrular beş altı gün sonra serbest yüzer hâle gelir. Bundan sonra infusoria ile beslenebilirler ve 48 saat sonra artemia larvası verilmeye başlanabilir.
Bu süreçte, değerlerde önemli değişimler olmaksızın su kalitesini sürdürmek üzere düzenli küçük su değişimleri yapılmalıdır.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Siyah Etekli Tetra, Üretim için İyi Bir Seçim
29 Aralık 2014 Pazartesi
0 Comment
more_vert