-SÜS BALIKLARI VE İÇLERİNDE BULUNACAKLARI AKVARYUMLAR.
Birçok farklı süs balığı türleri,aynı akvaryumda tutulurlar.Böyle durumlarda balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını mutlaka gözönünde bulundurmanız gereklidir.Hangi süs balıkları birbirleri ile uyum içinde yaşayabilir yada ne gibi su özelliklerine ihtiyaç duyarlar gibi soruların cevaplarını araştırmak sağlıklı bir akvaryum oluşturma noktasında önem taşımaktadır.Beslemek istediğiniz balığın özelliklerine bakarak Biyotop yada Karma türlerde akvaryumlar oluşturulabilir.
Akvaryumun ebatları nedir?
Akvaryum ebatları.
Uzunluk (cm) Derinlik (cm) Yüksekli (cm) birbiri ile çarpılıp,çıkan sonucu 1000'e bölünerek LT cinsinden hacim bulunur.
Uzunluk:100 cm,Derinlik:50 cm ve yükseklik:50 cm bir akvaryumun hacmi;100*50*50=2500 2500/1000=250 lt olarak bulunur.
Akvaryumunuzda kaç tane balık bulundurulmalı?
Akvaryum hobisinde temel balık hacim kuralı;2 ila 5 cm arasındaki balıklar için her cm başına 1,5 lt;5 ila 9 cm arasındaki balıklar için her cm başına 2 lt su hesaplanır.9 ila 13 cm arasındaki balıklar için cm başına 3 lt,14 cm'den daha büyük balıklar için ise cm başına 4 lt su hesaplanır.
AKVARYUM.
a-BİYOTOP AKVARYUMLAR.
Bu tür akvaryumlarda aynı doğal yaşam ortamından gelen balıklar seçilerek,bir su altı dünyasının doğal bir parçasını oluşturabilirsiniz.Bu akvaryum tipinin pek çok avantajı vardır.Balıklar,bitkiler ve dekorasyon birbirleri ile ahenk oluştururlar.Tüm balıklar aynı su şartlarına gereksinim duyarlar.bu akvaryumların bakımı oldukça basittir.Amazon su altı dünyasından,yağmur ormanlarından yada Malawi gölünden bir parçayı evinizde canlandırabilirsiniz.Biyotop akvaryumlar süs balıklarının doğal ortamını temsil eder.Bu akvaryum tipi oldukça egzotik görünsede içerisindeki herşey aynı su yapısına sahip olduğu için bakımı oldukça kolaydır.
b-KARMA AKVARYUMLAR.
Farklı bölgelerden gelen süs balıklarının ve bitkilerin oluşturduğu akvaryumlardır.Bu tip akvaryumlarda'da yine balıkların iyi geçinmesine dikkat edilmesi önem taşımaktadır.Ayrıca su kalitesinin ve değerlerinin tüm balıkların ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olması gereklidir.Süs balıkları suda farklı seviyelerde yaşarlar.Balıklarınızı seçerken bu noktaya'da dikkat edilmesi gereklidir.Beğendiğiniz balıkları seçmeden önce akvaryumunuzun ebatları hakkında'da bilgi sahibi olmanı gereklidir.En basit kurallardan biri:yetişkin balığın 1 cm'sine bir lt su düşmelidir.
Tıpkı gerçek yaşamda olduğu gibi su altındaki ortamda'da her balık türünün diğer türlerin hepsiyle uyuşmayacak özellikleri ve ihtiyaçları vardır.Bu nedenle farklı türlerin bölgesel davranışlarını,durgunluk ihtiyaçlarını,uyku ve yemek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirleri ile uyum sağlayacak türleri aynı ortamda bulundurmak çok önemlidir.Bu akvaryumlarda canlı doğuranlar,Characins,barb'lar,cıchlıd'ler,Labirentli balıklar ve kedi balıkları bulundurulabilir.
KARMA AKVARYUM BALIKLAR.
1-CANLI DOĞURANLAR.
Hem yeni başlayan,hemde tecrübeli akvaryum meraklılarını cezbederler.Sürekli hareketli ve çok barışcıl canlılardır.Renkli ve hareketli bu balıklar akvaryumun üst kısmındaki üçte birlik bölümde yaşarlar.
ÖRN;Plati,lepistes,kılıç,molly,velifera vb.
Genellikle akvaryumun orta kısmında yaşarlar.Sürü balıklarıdırlar ve aynı cinsten ne kadar fazla sayıda balık olursa görünüşleri o kadar güzel olur.
ÖRN;Neon tetra,kardinal tetra yada tetraların HEMİGRAMMUS familyası vb.
Gürbüz ve renkli bir balık türüdür.Çok hareketli olduklarından akvaryum asla sahibine sıkıcı gelmez.Bazı barb türleri,karma akvaryumlar için aşırı büyük boyutlara ulaşabilirler.Bu yüzden satıcınızdan bu konuda bilgi almanız önemlidir.
ÖRN;Kiraz barbus,sumatra barb(tetrazon),tül zebra vb.
Cıchlıd'lerin pek çok farklı boyları ve ilgi çekici davranışları vardır.Bazı türleri tecrübesiz hobicilere uygun değildir.Büyük türleri oldukça saldırgan ve aç gözlü olabilmektedir.
ÖRN;Kribensis,melek,ram cıchlıd,oscar,MALAWİ ve TANGANYIKA gölü cıchlıdleri vb.
Genelde Akvaryum tabanında yaşamlarını sürdürürler.Asla tek bırakılmaması gereken sürü balıklarınıda içerir(çöpçü türleri).Diğer tüm akvaryum balıkları gibi yüksek kalitede yemler ile beslenmeleri gereklidir.
ÖRN;Vatoz türleri,çöpçü türleri,Makrakanta vb.
İçinde yoğun bitki bulunan akvaryumlarda mutlu olurlar.Oldukça sakindirler ve diğer türleri tehdit etmezler.Bu balıkları diğerlerinde ayıran özellikleri,labirent adı verilen bir oraganla direk hava soluyabilmeleridir.Bu yüzden su yüzeyine kadar gelip hava solumaları normaldir.
ÖRN;Siyam dövüşcüsü(beta),cüce gurami,inci gurami vb.
Suyun farklı katmanlarında bulunan balıkların bir arada bulundurulması her zaman avantajlıdır.Örneğin;lepistesler,guramiler,neon/kardinal tetralar ve kedibalıkları yada Platiler,barbuslar,cüce cıchlıdler ve kedibalıkları.Her iki kombinasyondada birkaç tane alg yiyen balıkta ilave olarak bulundurulabilir(cüce vatoz,bristlenose kedi balığı türleri).Bu örnekler farklı akvaryum boyutlarında,farklı tür ve sayıda balıklar ile çeşitlendirilebilir.
BİTKİLER.
Bitkiler akvaryumda pek çok önemli görevi yerine getirirler.Yeşilin farklı tonları akvaryuma huzur ve sukunet verir.Güzel bitkiler ile donatılmış akvaryum eviniz için dikkat çekici bir dekor oluşturur.Akavryum suyunda bulunan bakteriler ile birlikte,bitkilerde etkin bir filtreleme sistemi oluşturur.Fotosentez esnasında bitkiler besin olarak karbondioksit alır ve suya oksijen verirler.Balıklar için saklanacak yer oluşturular ve bu sayede stresi azaltırlar.
Akvaryumunuza bitki ekerken şu temel kurala uyulması önem taşır.
(AKVARYUM BOYU*AKVARYUM DERİNLİĞİ bölü 50)
Akvaryumunuz 100 cm boya ve 40 cm derinliğe sahip diyelim. 100*40=400 400/50=80 Bu akvaryuma 80 bitki gerekir.Saksısız bitkilerde her sırık bir bitki olarak sayılır.Bu hesap farklı bitki tür ve boylarına göre farklılıklar gösterebilir.Sonuçta aşağı yukarı ihtiyaç duyulan bitki sayısını ifade eder.
Aşağıda verilen ısı değerleri santigrad (C) cinsinden verilmişti.
1-ÖN KISIM BİTKİLERİ.
Ön kısım için en uygun bitkiler,akvaryumun görünümünü engellemeyecek küçük bitkilerdir.Boyları 15cm'den kısadır.
a-Cryptocoryne nevillii; 22-28 derece sıcaklık ister.Orta derecede ışık ister.Orta hızda büyür.
b-Echinodorus grisebachii;22-28 derece sıcaklık ister.Orta derece ışık ister.Yavaş hızda büyür.
c-Vesicularia dubyana:22-30 derece sıcaklık ister.Düşük aydınlatma ister.Orta hızda büyür.
d-Anubias barteri:22-28 derece ısı.Düşük aydınlatma.Yavaş hızda büyür.
e-Eleocharis parvula:18-26 derece ısı.Orta aydınlatma.Orta hızda büyür.
f-Lilaeopsis brasiliensis:18-28 derece ısı.Yüksek-orta aydınlatma.Yavaş hızda büyür.
(Lilaeopsis brasiliensis genellikle yanlış bir isim olan Echinodorus tenellusismi ile satılır)
Bu katagoriye ön kısın bitkilere göre daha uzun bitkiler girer.Orta kısım bitkileri yanlız bitkiler ve grup bitkiler olmak üzere iki gruba ayrılır.Tek bitkiler etraflarında fazla boşluk olmasına ihtiyaç duydukları için tek başlarına dikilmesi gereklidir.Grup bitkileri ince hatlara sahip oldukları için isimlerindende anlaşılabilecği gibi grup halinde dikilmeleri gereklidir.
a-Anubias barteri:22-30 derece sıcaklık ister.Düşük aydınlatma.Yavaş hızda büyür.Tek dikim.
b-Anubias sp:22-28 derece sıcaklık ister.Düşük aydınlatma.Yavaş hızda büyür.Tek dikim.
c-Ceratopteris thalictroides:20-28 derece.Orta-düşük aydınlatma.Hızlı büyür.Tek dikim.
d-Sagittaria platyphylla:15-22 derece ısı.Orta aydınlatma.Yavaş büyüme,Grup bitkisi.
e-Alternanthera:23-28 derece ısı.Yüksek-orta aydınlatma.Orta hızda büyür.Grup bitkisi.
f-Cabomba aquatıca:23-28 derece ısı.Yüksek aydınlatma.Hızlı büyür.Grup bitkisi.
g-Cryptıcoryne ciliata:22-28 derece ısı.Orta aydınlatma.Orta hızda büyür.Tek dikim.
h-Echinodorus bieheri:24-28 derece ısı.Orta aydınlatma.Orta hızda büyüme.Tek dikim.
ı-Nymphaea lotus:23-28 derece ısı.Yüksek aydınlatma.Orta hızda büyüme.Tek dikim.
j-Cryptocoryne crispatula:23-28 derece ısı.Orta aydınlatma.Orta hızda büyüme.Grup bitkisi.
k-Microsorium pteropus:22-28 derece ısı.Düşük aydınlatma.Orta hızda büyüme.Grup bitkisi.
l-Ludwigia palustris:18-26 derece ısı.Yüksek-orta aydınlatma.Hızlı büyür.Grup bitkisi.
Uzun boylu bitkilerdir ve kenarlar ile arka kısımlara dikilmesi gereklidir.Ön kısımda olduğunda bu bitkiler akvaryum görüntüsünü engeller ve balıkların yüzme alanlarını daraltır.
a-Vallisneria americana:15-30 derece ısı.Düşük aydınlatma.Orta hızda büyüme.
b-Aponogeton crispus:4-28 derece ısı.Orta aydınlatma.Hızlı büyür.
c-Echinodorus martii:15-28 derece ısı.Orta aydınlatma.Orta hızda büyür.
d-Egeria densa:20-24 derece ısı.Yüksek-orta aydınlatma.Hızlı büyür.
e-Myriophyllum aquaticum:10-26 derece ısı.Yüksek aydınlatma.Hızlı büyür.
Su bitkileri nemli olarak taşınmalıdır.Nemli tutmak için bitkileri nemli gazete kağıdına sarınız.
DEKORASYON
TAŞLAR.
Tatlı su akvaryumları için granit ve bazalt uygundur.Yağdan kirlenen taşlar,maden taşları,kireç veya metal içeren taşlar her ne kadar dekoratif gözükselerde akvaryum için uygun değildir.Her taşı kaynar su ile iyice temizleyin ve gerektiği kadar taş kullanın.Taşların,sürekli eşelenmeye çalışan balıklar nedeniyle devrilmemesi için dekor oluştururken gerekli önlemleri alın.
KÖKLER.
Pek çok evcil hayvan mağazasında bulunabilen bataklık kökleri neredeyse tüm tatlı su akvaryumları için uygundur(doğu afrika cıchlıd'lerinin bulunduğu akvaryumlar hariç).Bataklık kökleri dekoratiftir ve çürümez.Suyu emdikten sonra dibe oturur.Kökleri akvaryumculardan almanız daha iyidir.Kendi topladığınız kök yada tahtalar akvaryumda çürüyebilir veya kirliliğe neden olabilecek maddeler açığa çıkarabilir.Hindistan cevizi ve salyangoz kabuklarıda dekorasyonda kullanılabilir.
TEKNİK EKİPMAN
Çoğunluğu tropik bölgelerden gelen balık ve bitkiler için doğal şartların sağlanmasında en önemli teknik role sahip ekipmanlar şunlardır:
Aydınlatma.
Isıtıcı.
İç veya dış filtre.
AYDINLATMA.
Kaliteli ve yeterli aydınlatma balıklar ve özellikle bitkiler için önem taşır.Hem görsellik açısından hemde akvaryumda bulunan balık ve bitkilerin ihtiyaçlarının karşılanması için kaliteli aydınlatma ekipmanları önem taşır.Tropikal gün uzunluğunda yapılacak bir aydınlatma için akvaryumun 10-12 saat yeterli düzeyde ışık alması tavsiye edilir.Kullanılan floresan tüplerin yaydığı ışık dalga boylarına dikkat ederek,aşırı yosunlanma probleminin önüne geçilmiş olur.
ISITICI.
Akvaryum balıkları genelde 25 santigrad derece sıcaklığındaki suda yaşarlar.Bu nedenle akvaryum suyu doğru ısıtılmalıdır.Isıtıcı akvaryuma suyun sürekli olarak etrafından akacağı ve eşit olarak ısınacağı şekilde yerleştirilmelidir.Kaç watt'lık bir ısıtıcı kullanılması gerektiği kolaylıkla belirlenebilir.Az ısıtılan odalarda suyu litresi başına yaklaşık 1,5 watt olarak hesaplanır.Akvaryum sıcak bir odada bulunuyorsa suyun litresi başına 1 watt yeterlidir.Her zaman daha kuvvetli bir ısıtıcı tercih edilebilir.Belirli miktarda ısıyı üretmek için harcanan güç aynıdır.
FİLTRELEME.
Doğada su değişik zeminlereden geçer ve böylece mekanik bir filtreleme oluşur.Akvaryum filtreleride (özellikle dış filtreler) buna göre işlem yapmak için tasarlanmıştır.Mekanik ve biyolojik filtreleme ile akvaryum suyundaki zararlı atıklar ortamdan uzaklaştırılır.Mekanik filtrelemede iri taneli ve sert kir parçaları (örn yem artıkları,bitki yada yosun parçaları) geri tutulur.Böylece biyolojik filtre malzemeleri tıkanmaz.Biyolojik filtrelemede filte içerisinde bulunan malzemeler üzerinde oluşmuş yararlı bakteriler zehirli maddeleri temizler.Bu bakterilerin oluşabilmesi ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için filtre malzemelerinin gerekli yapıya sahip olmaları önem taşır.Bakterilerin yerleşmesi için kullanılan malzemelerin ortalarında yuvarlak delikler bulunan ve içlerinden su akışına izin veren şekilde olmalı gereklidir.Bu sayede bakteriler ortama tutunacak ve akan su ile gelen oksijenden faydalanacaklardır.Sadece doğru su akışında temizleme bakterileri çoğalır ve zararlı maddeler yok olur.Suyun akışı yeterince kuvvetli ise o zaman bakteriler yeterince oksijen ve yem alıyor demektir.
Filtrenin büyüklüğü akvaryuma göre değişebilir.Daha büyük her zaman daha iyidir.Akvaryum hacmine göre iç yada dış filtrelerden uygun olan büyüklükteki filtre alınır.Filte kutusu yada üzerindeki etikette kapasitesi ile ilgili bilgiler bulunur.
AKVARYUM KONUMU VE HAZIRLANMASI
Akvaryumun yerini seçerken daha sonra akvaryumun yerini değiştirmenin zor olacağını unutmayın.Dekorasyonu yapılmış ve içi doldurulmuş 100lt bir akvaryum yaklaşık 150 kg ağırlığa sahip olur(dolap hariç).Eski binalarda öncelikle tabanın sağlamlığı konusunda bilgi edinin.Akvaryuma bakan kişilerin ağırlığınında akvaryum ağırlığına ekleneceğini unutmayın.Bu nedenle küçük sayılacak akvaryumlarda bile toplam ağırlık küçük bir alanda kolaylıkla 300kg'ye ulaşabilir.
Odanın pencereden uzak sakin bir köşesi akvaryum için en uygun yerdir.Pencereden gelen güneş ışğı alg gelişimine neden olur.Ayrıca balıklarda yan-yan yüzmeye başlayabilir.Tavan onlara göre ışığın geldiği yerdir.
Odanın daha loş bir köşesinde akvaryum daha güzel görünür ve balıklar etrafta dolaşan,kapıları açıp kapatan insanlardan daha az rahatsız olur.Akvaryumu bir dolabın üzerine yerleştirmek istemiyorsanız uygun bir rafa ihtiyaç duyabilirsiniz.Raf sağlam olmalı ve kesinlikle düz durmalıdır.
Filtreyi,ısıtıcıyı ve aydınlatma ekipmanlarını bağlamak için akvaryumun elektrik prizine yakın olması gerekir.Priz mümkünse akvaryumdan daha yüksekte bulunmalı ve prize su gelmemelidir.
Akvayumu kurmdan önce iyice temizleyiniz.Akvaryum için 1yada 2 kova edinin ve bu kovaları sadece akvaryum için kullanın.Akvaryumun temizliğinde kimyasallar asla kullanılmamalıdır.Bu kimyasalların bir damlası yanlışlıkla akvaryuma girebilir ve tüm düzeni alt-üst edebilir.Günümüzde satılmakta olan akvaryumlar bazı güvenlik standartlarına sahiptir.Ancak yinede olası imalat hatalarına karşı cam panelleri ve yapıştırma noktalarını kontrol edin.
0 Comment
more_vert