Biyologlar, Atlas Okyanusu'nun batısındaki haliçlerde yaşayan bir killifishin, yaşadığı sular kısmen kuruduğunda içi boş ağaç gövdeleri içerisinde birkaç ay geçirebildiğini buldular.
Mangrov Killifishi (Kryptolebias marmoratus) acı sulu mangrov alanlarında yaşar ve sular çekildiğinde, küçük su havuzlarında sıkışıp kalabilir.
Araştırmanın sonuçlarına göre bu tür, suda çürüyen ağaç gövdeleri içerisine girerek neredeyse kurumuş olan havuzlarda hayatta kalıyor.
Bilim adamları, yüzlerce Mangrov Killifishini, böcekler tarafından çürütülmekte olan ağaç gövdelerinin içerisinde buldular.
Bu tür, bu şartlarda yaşamak için uyum sağlamıştır ve boşaltım yapma işini hava ortamında da su altındaki kadar etkili şekilde yapabilen özel solungaçlara sahiptir.
Öz hermafroditlik: Kryptolebias marmoratus türündeki hermafroditizmi (erdişiliği) açığa çıkaran araştırma, daha önce Molecular Ecology (Moleküler Ekoloji) dergisinde yayınlanmıştı.
Türün hermafrodit olduğu belirlenmiştir ve kendi kendini dölleyebilen tek omurgalı hayvan olduğuna inanılmaktadır.
Biyolog John Avise: "Çürümekte olan ağaç gövdelerin içerisinde yaşama durumu, bu killifishin Brezilya'nın güneyinden Florida'nın orta kesimine kadar geniş bir aralıkta nasıl görülebildiğini açıklamada yardımcı olabilir. Öz döllenme de bireylerin yeni yerlerde koloniler kurabilmesini kolaylaştırmaktadır ve ağaç gövdeleri, bu dağılım için iyi birer taşıyıcı olmaktadır."
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Ağaçlarda Saklanarak Hayatta Kalan Balık
23 Ekim 2014 Perşembe
0 Comment
more_vert