![]() |
| Resim 1- Japon |
JAPON BALIĞI
LATİNCE ADI : Carassius Auratus
ANAVATANI : Doğu Asya
ÜREME : Yumurta ile
SU SICAKLIĞI : 18-25 Derece
SU SERTLİĞİ : 7-19 derece dh
PH DEĞERİ : 6.0 - 8.0
BESLENME BİÇİMİ: Hem etçil hem otçul.
YÜZME SEVİYESİ : Dip - Orta - Yüzey
CİNSİYET AYRIMI : Üreme döneminde erkeklerin solungaçlarında toplu igne başı kadar büyüklükte kabarcıklar oluşur.
EN FAZLA BÜYÜDÜĞÜ BOY : 30 cm
EN AZ AKVARYUM HACMİ : 60 lt.
DAVRANIŞ BİÇİMİ : Barışçıl
KENDİ TÜRLERİNE DAVRANIŞI : Barışçıl
BİR ARADA YAŞAYAN BALIKLAR: Koi, Pangasius, Kardinal, Kristal, Vatoz...
GENEL :
Akvaryum Dünyasının en uzun ömürlü ve de en dayanıklı balıklarındandır. Çamurlu sularda, dış mekan havuzlarında, hatta üstü buz tutmuş havuzlarda bile yaşarlar. Soğuk su severler. Ancak yapay seleksiyonla üretilmiş türleri daha naziktir. Çeşitli varyasyonları vardır: Teleskop, İnci Gövde, Oranda, Bebek Yüz, Shubunkin, Aslanbaş ... en bilinen türleridir. Doymak bilmeyen balıklardır, çünkü bu balıkların mideleri yoktur. Ne kadar yem verirseniz yerler. Bu da kabızlık sorununa yol açar. O yüzden devamlı aynı değilde, değişik yemlerle beslenmelidir, arada haşlanmış ıspanak ve haşlanmış ikiye üçe bölünmüş bezelye, marul gibi yeşillikler vermek bu sorunu engelleyeceği gibi balıklarınızın formda olmalarını sağlarsınız. Çok yedikleri için doğal olarak da akvaryumu çabuk kirletirler, o yüzden balık sayısına ve filtrelemeye dikkat edilmeli. Çok fazla akıntılı suyu da sevmezler. Çok barışçıl bir tür olmalarına rağmen yinede yutabileceği kadar küçük balıklar, özellikle de çöpçü balığı yanlarına koyulmamalıdır. Akvaryumda bitki pek tavsiye etmiyorum çünkü çoğunlukla kökünden sökecektir. Ve taban kumunu da çok karıştırmayı sevdiğinden ince midye kırığı gibi küçük taneli malzemeler seçilmelidir. Yüzeyden oksijen alabildiği için akvaryumun havalandırılmasına ihtiyacı yoktur, bu sebeple de maalesef fanus balığı olarak tercih edilmektedir. Oysa fanus onlar için işkenceden farksızdır ve de haksızlıktır. Ancak çocuklara hayvan sevgisi aşılayabilmek için, o da çok küçük boydaki yavru japonlar için, müsamaha gösterilebilir. Üremeleri akvaryum ortamında çok zordur. Sağılma yöntemi ile üretilir. Tecrübeli değilseniz buna kalkışmayın, balığın ölümüne sebep olabilirsiniz. Cinsiyet ayrımı çok zordur. Ancak üreme döneminde erkek balığın solungaçların da ki kabarcıklardan fark edebilirsiniz.
ÜRETİMİ :
Doğal Yol : 2 dişi ve 3 erkek balık ayrı akvaryumlarda iyi bir beslenmeye alınmalıdır. 3 öğün beslenmeli ve bu öğünlerden en az bir tanesi canlı yem olmalıdır. Ancak aşırı yem verilerek balıklar çatlatılmamalı dır. Japon balıklarda canlı yem üremeyi tetikleyici en önemli etkendir.Üreme zamanında dişinin karnı gözle görülecek şekilde şişer, erkeğin ise solungaç bölgelerinde kabarcıklar oluşur. Bundan sonra balıklar en az 300 litrelik bir akvaryuma veya havuza konmalıdır. Ve su yüzeyine bolca yumak yapılmış rafya konulmalıdır. Bu arada su sıcaklığı 20-22 derece civarında sabitlenmelidir. Balıklar bir araya bırakıldıktan bir süre sonra yumurtlarlar. Erkek balıkların dişinin karnına kafaları ile vurarak yumurtlamaya zorladıklarını takip edebilirsiniz. Rafyalara yumurtladıktan sonra balıklar akvaryumdan alınmalıdır, aksi takdirde yumurtalarını yerler. Yumurtaların bozulmaması için de suya metilen mavisi ve büyük bir hava taşı konmalıdır. Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar ve kuyruk sallamaya başlarlar.7. ve 8. günlerden sonra ise yüzmeye başlarlar. bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarılarını yerler bunlar kaybolduktan sonra haşlanmış yumurta sarısı ile bir hafta sonra artemia ve daha sonraki hafta ise toz yeme geçilebilir.
Yapay Yol : Yine iyi beslenmiş balıklar gerekli çiftleşmeye hazır olduklarında temiz bir kap ayarlanır. Burada dişiye dikkat edilmelidir. Erkek her zaman hazırdır ancak dişinin yumurtlamaya hazır olduğundan emin olunmalıdır. Dişinin karnına bastırdığınızda yumurtalar çok kolaya çıkmalıdır. Aksi takdirde hazır değil demektir. Kap yaklaşık 4-5 litrelik içinde yine rafya yumağı bulunmalıdır. Suyun da temiz olmasına dikkat edilmelidir.Önce erkek balık başı suyun dışında anüs kısmı suyun içinde olacak şekilde karnında hafif şekilde anüse doğru sıvazlama yapacak şekilde sağılır. Sonra aynı şekilde dişi balık sağılır. Burada önemli olan aynı balığı bir defada değil takribi 3 defada sağım yapmaktır. Bu balığın hırpalanmasını engeller ve de yumurtaların daha iyi döllenmesi sağlanır. Sağımdan 3-4 saat sonra suyun yaklaşık yarısı değiştirilir sebebi sudaki sperm ve diğer atıkların temizlenmesidir. Daha sonra bu kap bir akvaryuma alınır ve akvaryuma yavaşça, kabın yüksekliğini 10 santim geçecek kadar su doldurulur. Büyük bir hava taşı koymayı ve metilen mavisi eklemeyi unutmamalıyız. Yine tüm yumurta akvaryumlarında olduğu gibi filtre konulmamalıdır.Yavruların beslenmesi doğal yöntemde anlattığımız gibi yapılır. Su değişimi iki günde bir ama % 20'yi geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.
![]() |
| Resim 2- Japon |
![]() |
| Resim 3- Balon Göz Japon |
![]() |
| Resim 4- İnci Gövde Japon |
![]() |
| Resim 5- Beyaz Oranda Japon |
![]() |
| Resim 6- Siyah Oranda Japon |
![]() |
| Resim 7- Teleskop Japon |








0 Comment
more_vert